Alex Veldhoven van Univé Zuid-Holland verricht de officiële opening van de videoanalyseruimte. Zijn zoon, erevoorzitter Nic van Marrewijk, Edger Kuntz en Marco Dächer (v.l.n.r.) kijken tevreden toe. (foto: Roel van Dorsten)
Alex Veldhoven van Univé Zuid-Holland verricht de officiële opening van de videoanalyseruimte. Zijn zoon, erevoorzitter Nic van Marrewijk, Edger Kuntz en Marco Dächer (v.l.n.r.) kijken tevreden toe. (foto: Roel van Dorsten)

Jeugdopleiding Den Hoorn naar hoger plan door videoanalyse

Algemeen

DEN HOORN - Het gaat er steeds professioneler aan toe in de jeugdafdelingen van de amateurclubs binnen onze regio. Afgelopen zaterdagmiddag was bij Den Hoorn zelfs de officiële opening van een videoanalyseruimte.

Door Alphons de Wit jr.

Aan alles om de gelegenheid zo feestelijk mogelijk te laten verlopen, was gedacht: gebakjes met de naam van de sponsor, een lint dat werd doorgeknipt door de geldschieter en uiteraard mocht een goed glas bubbels niet ontbreken. Voorzitter van de Businessclub Marco Dächer wenste alle aanwezigen welkom en gaf aan zeer verheugd te zijn met het nieuwe systeem. Op die manier krijgen sponsoren ook inzicht in wat er met hun bijdrage gebeurt. "Mooi hè", glundert hoofd jeugdopleiding Edger Kuntz. "Hiermee kunnen we echt stappen zetten."

Investeren
Dat is wenselijk, want de hoogste jeugdelftallen van de Midden-Delflanders spelen op een hoog niveau. "Zo staat onze onder-19 1 bovenaan in de vierde divisie en speelt de jongens onder-17 ook op dat niveau", vertelt Kuntz. "We doen het met eigen jongens en in plaats van jongens van buitenaf halen, investeren we in de jeugd die we hebben. Dit is daar een goed voorbeeld van."
Bij die investering kreeg de club hulp van Kuntz' werkgever Univé Zuid-Holland. "Als verzekeraar zijn we trots dat we hier een bijdrage aan kunnen leveren", vertelt Alex Vreugdenhil, manager commercie van Univé Zuid-Holland. "Het sluit perfect aan bij onze visie van het samen elkaar sterker maken. Daarnaast zie je dat deze vereniging een belangrijke rol in de samenleving in Den Hoorn speelt en op deze manier onderschrijven wij dat."
De investering behelst vooral de aanleg van de infrastructuur voor palen met twee camera's achter beide doelen. "Daar begint het allemaal mee", vertelt Shamil Ali van de technische commissie bij Den Hoorn. "De ene camera is gericht op het zestienmetergebied, terwijl de andere camera de dichtstbijzijnde speelhelft in beeld brengt. Zo worden wedstrijden vanuit vier cameraposities gefilmd en kunnen trainers met individuele spelers, linies of hele teams situaties nabespreken. De enige voorwaarde die wij eraan stellen is dat de insteek positief moet zijn. Je gebruikt het niet om iemand af te branden."
Ali was nauw betrokken bij de aanschaf van het systeem. "Het bestuur heeft aangegeven dat ze altijd bereid zijn te luisteren naar mensen met ideeën die de club verder willen helpen. Ik heb het voorstel voor videoanalyse gedaan en me verdiept in de verschillende mogelijkheden die hiervoor zijn. Uiteindelijk is de keuze gemaakt voor een gebruiksvriendelijk systeem en heb ik een cursus gevolgd bij de KNVB. Inmiddels ben ik de beheerder van het systeem en faciliteer ik de trainers die ermee willen werken."

Beelden
Eén van die trainers, en tevens eerste elftalspeler, is Sem Remmerswaal. Hij traint de jongens onder-15 en is uitermate tevreden over de mogelijkheden die het systeem biedt. "Als er een wedstrijd is opgenomen, kan ik die twee uur later thuis bekijken. Daarnaast kun je tijdens de wedstrijd 'tags' aan situaties toevoegen. Als je je bijvoorbeeld wilt focussen op de opbouw over rechts, dan kun je hier al tijdens de wedstrijd situaties aan koppelen, zodat je niet heel de wedstrijd opnieuw hoeft te bekijken. Zo eens in de paar weken gebruik ik de beelden, maar als ik het een paar trainingen niet heb gedaan, vragen de spelers er zelf om."
Momenteel werken de eerste elftallen vanaf de jongens onder -14, dames 1 en heren 1 met het systeem. "Daaronder heeft het ook geen zin," vertelt Edger Kuntz, "want voetballen moet natuurlijk ook gewoon leuk zijn. Vanaf deze leeftijd spelen die jongens op een groot veld en kun je ook echt iets met de beelden. Of we ze ook inzetten als een soort VAR? Nee, dat niet. Wel hebben we pas een incident gehad waarbij één van onze spelers gedrag vertoonde waar wij als club niet achter staan. Dat was op de beelden terug te zien. Aangezien dit gedrag tegen de normen en waarden die wij als club vertegenwoordigen indruist, hebben we de jongen tijdelijk geschorst. In zulk soort gevallen is het natuurlijk altijd handig om beelden achter de hand te hebben, zodat je niet in een welles-nietes spelletje terechtkomt."
Rest alleen nog de vraag of een videoanalysesysteem niet al te professioneel is voor een zondag eersteklasser. Kuntz: "Dat denk ik niet. We zijn een vereniging met twaalfhonderd leden en hebben een grote jeugdafdeling. Om deze kwantiteit in kwaliteit om te zetten is dit een ontzettend goed middel. Verder zie je dat onze jeugdelftallen op een goed niveau spelen. Uiteindelijk moet dit bijdragen aan het belangrijkste doel van de jeugdopleiding: het opleiden van spelers voor Den Hoorn 1."