Pianist en historicus Roel Spanjers, één van de extraatjes op het Bluesmenu
Pianist en historicus Roel Spanjers, één van de extraatjes op het Bluesmenu

Bluesfestivalagenda bevat veel extra's

cultuur

DELFT - Deze maand vindt de 21e editie van het Affligem Bluesfestival Delft plaats. Met ruim 75 gratis toegankelijke live-optredens op 22, 23 en 24 februari is dit evenement al jaren het grootste indoor Bluesfestival van de Benelux.

In het komende bluesweekend staan ook veel 'specials' op het programma.
Zo wordt het Bluesfestival op donderdagavond 21 februari in Filmhuis Lumen voorafgegaan door een documentaire over het leven van Eric Clapton. Deze Engelse muzikant kreeg exact 60 jaar geleden zijn eerste gitaar in handen. Reden voor de organisatie van het Bluesfestival om Clapton als thema van het bluesweekend te bestempelen.

Geschiedenis
Het Rietveld Theater heeft drie voorstellingen gepland over het ontstaan en de geschiedenis van de blues. Donderdag 21 februari: 'Preaching The Blues'. Een voorstelling in muziek, beeld en verhaal over het ontstaan van de Blues in de Mississippi Delta, door Bo Brocken oftewel Big Bo. Op vrijdag 22 februari is het de beurt aan Claptunes, een Eric Clapton Tribute band: de dampende blues spat om je oren, met regelmatig een klein verhaaltje achter de songs. Een te gekke muziekbeleving waar vele bluesliefhebbers in binnen -en buitenland al getuige van waren!

Rondreis
Op zaterdag 23 februari kunnen liefhebbers van piano terecht bij het New Orleans Piano College. Muzikant en historicus Roel Spanjers neemt het publiek in zijn college mee op een muzikale rondreis langs de exotische klanken en ritmes van New Orleans. Hij heeft daarvoor in het zuiden van de VS rondgekeken, goed geluisterd en bovendien getourd met lokale helden. In Nederland is Spanjers vooral bekend als bandlid van Normaal en zijn samenwerking met Johan Derksen.

Muzikaal avontuur
Zondag 24 februari is het de beurt aan gitarist Joep Pelt met zijn programma 'Van Mali tot Mississippi'. Als tiener trok gitarist Joep Pelt naar het zuiden van de VS om de blues te leren. Hij ontmoette er oude helden, die hem de typische Delta bluesstijl bijbrachten. Pelt raakte hopeloos verliefd op de blues en besloot dieper te graven. In deze muzikale onemanshow vertelt hij het verhaal van de West-Afrikaanse roots van de blues, vandaar verder trekkend langs de Caribische slavenroutes tot haar geboorte in het zuiden van de VS en hoe de blues daarna de muziekgeschiedenis voorgoed veranderde. Met verhalen, foto's, historische beelden en natuurlijk de vele liedjes die Joep onderweg verzamelde, neemt hij u mee op een bijzonder muzikaal avontuur.

Gospelconcert
Het grote succes van het gospelconcert bij de jubileum-editie van 2018 krijgt een vervolg. Op zaterdagmiddag 23 februari is het Elijah Gospel en Soul Choir vanaf 14.30 uur te horen in de Maria van Jessekerk. Dit gospelconcert is gratis te bezoeken, voor de andere specials wordt een kleine vergoeding gevraagd. Zoals bij eerdere edities verwacht Delft weer een groot aantal bluesliefhebbers uit binnen- en buitenland die zich kunnen vermaken met een uitstekend programma vol met diverse stromingen uit de blues zoals bluesrock, zydeco, jump & jive, rock & roll en akoestische delta-blues. Het Affligem Bluesfestival Delft, een must voor muziekliefhebbers! Kijk voor het gehele programma: www.delftblues.nl