<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Een strijdbare Lieke van Rossum (links staand naast het bankje), hier tijdens de Burendag in het Heilige Land.
Een strijdbare Lieke van Rossum (links staand naast het bankje), hier tijdens de Burendag in het Heilige Land.

Sloop Heilige Land lijkt onvermijdelijk

DELFT - Deze week werd bekend dat het woningtekort in Nederland nog groter is dan gedacht, en het tekort aan betaalbare huurwoningen in Delft is al helemaal schrijnend.

Des te opmerkelijker vindt Lieke van Rossum (SP) het dat de meeste woningcorporaties soms hele buurten met huurwoningen op de slooplijst hebben. "Een aantal weken geleden stuurde Woonbron Delft een persbericht uit: het sociaal plan in het Heilige Land is rond. Afspraken voor 'uitverhuizen' van de bewoners van 65 historische woningen zijn gemaakt en sloop lijkt onvermijdelijk."

Handtekeningen
"Jarenlang voerden de bewoners, samen met de SP, actie tegen sloop. Bewoners zijn voor renovatie van hun gezellige buurt, tegen het zonder reden wegvagen van deze markante huizen. Handtekeningen van bijna alle bewoners werden aangeboden aan Woonbron. Posters werden opgehangen. Gemeenteraadsleden werden uitgenodigd, een ansichtkaartenactie op touw gezet. Iedereen leefde met de bewoners mee. Honderden Delftenaren ondertekenden uit solidariteit een ansichtkaart tegen sloop. Politieke partijen spraken massaal hun steun uit, Tweede Kamerleden kwamen op bezoek. Zelfs de nieuwe PvdA wethouder wonen, Karin Schrederhof, zei dat ze deze woningen niet graag gesloopt zag. Het zijn historische huizen, met een rijke geschiedenis en een mooie uitstraling.
Níemand in Delft wil dat deze woningen tegen de vlakte gaan. En toch gaat het gebeuren. Hoe is dat mogelijk? Het antwoord is even simpel als verontrustend: het systeem zit zo in elkaar dat mensen niks meer te zeggen hebben over hun eigen buurt."

Woningnood
"De liberalisering van de sociale volkshuisvesting heeft veel kwaad gedaan: de woningnood is terug van weggeweest, de huren zijn hoger dan ooit en de kwaliteit van de woningen gaat sterk achteruit. Veel huurwoningen kampen met schimmel, lekkages, verrotte kozijnen, scheuren en ander achterstallig onderhoud. Dat staat in schril contrast met de sociale woningbouw die ooit de trots was van huurders. Ook de zeggenschap van de lokale politiek neemt af. Het afgelopen jaar brak de Delftse gemeenteraad het hoofd er regelmatig over: 'We zouden er wel wat aan willen doen, maar we kunnen niet'. En zo wordt het lot van de huurders in het Heilige Land beslecht door een handig één-tweetje van gemeente en woningcorporatie. De gemeente roept: 'Hier gaan wij niet over' en Woonbron wijst op haar beurt naar de gemeente. Want stond er in de 'woonvisie' niet dat het aantal sociale huurwoningen in Delft niet mocht toenemen? Omdat er mensen met meer geld naar Delft moesten komen? Het komt dus wel goed uit dat de gemeente er 'niet over gaat': de meeste politieke partijen wíllen ook gewoon dat het aantal sociale huurwoningen in Delft afneemt. Iedereen, die wel eens een huurhuis heeft gezocht, weet dat de wachttijden toenemen en er zijn steeds minder betaalbare huizen beschikbaar. Huurwoningen zijn voor grote groepen Delftenaren broodnodig. Niet als weggestopte en vergeten 'noodoplossing', maar als trots icoon van een stad die groot is geworden met hard werken. Zoals een huurder mij laatst zei: "Delft is opgebouwd door onze arbeiders in de lijmfabriek en de kabelfabriek. En nu worden we weggestopt in de buitenwijken". Dat wil de SP niet laten gebeuren. Delft moet onderzoek doen naar een eigen woningbouworganisatie en minstens 3.000 betaalbare huurwoningen bijbouwen de komende jaren."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>