<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Anne Koning, de groene 'koningin' van de PvdA bij de Provinciale Staten Zuid-Holland
Anne Koning, de groene 'koningin' van de PvdA bij de Provinciale Staten Zuid-Holland (Foto: )

Anne Koning in de race voor 'Groenste Politicus 2018'

DELFT - Delftse Anne Koning, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, is door Natuurmonumenten genomineerd voor 'Groenste Politicus 2018'.

Door Ruud Stift

Voor de elfde keer organiseert Natuurmonumenten de verkiezing tot Groenste Politicus, op een belangrijk moment voor natuur en landschap in Nederland. De verkiezing vindt plaats in aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen op 20 maart aanstaande. Provincies zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor bescherming van natuur en landschap. Daarom kunnen dit jaar alleen provinciale politici meedingen naar de felbegeerde titel van Groenste Politicus.

Genomineerden
Natuurmonumenten heeft aan de hand van vijf thema's 10 kandidaten op de groenste kieslijst geplaatst. De inzet van de kandidaten is beoordeeld op de volgende onderwerpen: Landschap – Landbouw & Voedselvoorziening – Natuur & Biodiversiteit – Klimaat & Water – Betrekken & Participatie.

Stemmen
Stemmen kan tot en met zondag 10 februari. De drie kandidaten met het hoogst aantal stemmen gaan door naar de finale. Uit deze drie kiest een vakjury: Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten; Louise Vet, bioloog en hoogleraar ecologie en Koos Dijksterhuis, journalist en schrijver van een dagelijkse natuurcolumn in dagblad Trouw, de winnaar. De winnaar wordt bekend gemaakt in de live-uitzending van VARA Vroege Vogels op zondag 10 maart 2019.

Wat vindt 'onze' Anne van de nominatie?
"Zeer eervol. Van alle politici in Zuid-Holland word ik gekenschetst als de meest groene, dat is al een machtig mooi compliment. Nu is het aan mij om stemmen te genereren, maar dat vind ik een beetje Songfestival-achtig. Er moet op 'groengebied' nog meer gebeuren. In het bijzondere, provinciale landschap Midden-Delfland bijvoorbeeld moet veel gedaan worden om de weidevogels daar terug te laten keren. Het is toch van de gekke dat je bijna naar Blijdorp moet om een grutto te kunnen zien? Hetzelfde geldt voor de bij en andere insecten. Groen is belangrijk voor mensen, voornamelijk in recreatieve zin: de kuststrook, het strand, de Biesbosch, Midden-Delfland en de Delftse Hout. Je even terug kunnen trekken is van belang, want we wonen met veel op een kluitje.

Duurzaam
We zijn blij met de gebieden die we hebben, maar het kan nog veel beter. Gelukkig gaan steeds meer boeren op een duurzame manier met hun grond en/of dieren om. Dit soort veranderingen kun je nooit alleen bewerkstelligen, daar moeten andere partijen in mee willen gaan. Bij de Provincie gaat het meeste geld naar mobiliteit, met 'groen' op plek twee. Zo hebben we onlangs, gesteund door de VVD en de PVV, extra geld uitgetrokken voor de aanleg van meer ruiterpaarden in de gehele provincie. Verder gaan we voor schoon water en schone lucht."

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>