Rob Trompper, Gé Kleijweg en Willem Overgaag eren elk jaar een Kleurrijke Delvenaar (Foto: Herman Zonderland)
Rob Trompper, Gé Kleijweg en Willem Overgaag eren elk jaar een Kleurrijke Delvenaar (Foto: Herman Zonderland)

Festiviteiten eerste Kleurrijke Delvenaar

Algemeen

DELFT - Op woensdagavond 6 februari wordt in Delft bij Molen de Roos de basis gelegd voor een mooie nieuwe traditie: de verkiezing van de Kleurrijke Delvenaar van het jaar. Dit is iemand die zich inzet om Delft nog een beetje mooier, levendiger en eensgezinder te maken.

De eerste Delvenaar aan wie deze prijs postuum wordt uitgereikt is Joost Verhoeff, de man die tijdens zijn leven iedere keer opnieuw iets nieuws bedacht waar de mensen in de stad blij van werden. Toen Verhoeff in augustus vorig jaar overleed, namen de mensen om hem heen zich voor om iets te doen om die herinnering levend te houden. Het idee voor de Kleurrijke Delvenaar was geboren. De bekendmaking van die eretitel zal vanaf nu ieder jaar plaatsvinden op 6 februari, de geboortedag van Verhoeff.
Op die datum zijn alle Delftenaren om 19.45 uur welkom bij Molen de Roos voor de eerste editie van de jaarlijkse uitreiking. Er is vrolijke muziek, iets warms te drinken, gezelligheid, en tijdens een bescheiden ceremonie zullen de dochters van Verhoeff namens hem de eretitel 'Eerste Kleurrijke Delvenaar' in ontvangst nemen. Daarna zal er iemand heel hard roepen: SPEKKIES!!! Als deze hartenkreet hard genoeg klinkt, zal er hopelijk een spekjesregen neerdalen op de menigte. En zullen de nieuwe LED- lampjes van Molen de Roos speciaal voor de gelegenheid oplichten in geel en roze.

Spekjesregen
Die unieke kleurstelling is ieder jaar slechts 1 keer te zien, dus zorg dat je erbij bent. Het idee voor die spekjesregen komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Gé Kleijweg, één van de initiatiefnemers van de Kleurrijke Delvenaar: "De spekjesregen is uitgevonden door Joost, toen hij eigenaar was van Knus in de Delftse Hout. Daar kon het door de grote toeloop op piekmomenten wel eens een tikje chaotisch worden achter en voor de bar. Dan zette Joost een versje in, wat steevast eindigde met de oproep aan de aanwezige kinderen om heel hard 'spekkies!!!' te roepen. Dat hielp altijd, want vervolgens ging het spontaan spekjes regenen in Knus. Niemand die nog aandacht besteedde aan de warboel bij de bar. Dat is een knap staaltje 'omdenken'. Kan niet bestaat niet. Heb je een probleem? Draai het om, maak er een feestje van en betrek anderen erbij. Daar was Joost een meester in."
Dat de initiatiefnemers van de Kleurrijke Delvenaar voor de festiviteiten uitkwamen bij Molen de Roos is geen toeval. Vorig jaar werd met een crowdfundingactie in de stad 20.000 euro opgehaald, waarmee de molen van top tot teen voorzien kon worden van subtiele LED-verlichting; energiezuinig, duurzaam en een baken van licht in de Spoorzone. Elke donderdag maalt de Roos op de kracht van de wind biologisch graan tot meel waar Delftse bakkerijen en horecabedrijven hun producten voor de stad van bakken. Molenaar Jan Spruit: "De wind en de molen zitten vol positieve energie. De molen is een écht Delfts icoon en verdient het gewoon om mooi verlicht te zijn."

Lichtjes
Die positieve energie zit in de lichtjes, die er gekomen zijn door de bijdrage van een heleboel Delftenaren. In de broodjes en de taarten die uit de ovens komen van Delftse bakkers en horecaondernemers, die hun meel halen bij Molen de Roos. En in de mooie herinneringen die de stad koestert aan mensen als Joost Verhoeff; aan Delvenaren die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het geluk van de mensen in de stad.