Afbeelding

Hemd van het Lijf: Michiel Holthinrichs

vaste rubrieken

Van gebouwen naar horloges: Michiel Holthinrichs waagde de sprong en bracht het eerste 3D geprinte horloge ter wereld op de markt.

1. Hoe ben je begonnen met horloges maken?
Ik heb hier architectuur gestudeerd, want mijn jeugddroom was om architect te worden. Tijdens een stage kwam ik erachter dat het niet helemaal was zoals ik dacht. Ik wil gewoon ontwerpen maken. Vanuit een hobby ben ik bij horloges terechtgekomen.

2. Ligt dat niet ver af van architectuur?
Eigenlijk is het architectuur in het klein. De techniek, ambacht, het moet allemaal kloppen en het gaat heel erg om schoonheid. Dat miste ik toch wel in architectuur.

3. Wat maakt jouw horloges uniek?
Het zijn volledig afgewerkte 3D-geprinte horloges in het midden en hoge segment, omdat ik wil maken wat ik mooi vind en daar geen concessies aan wil doen. Ik heb er ook voor gekozen om het zo dichtbij mogelijk te produceren, hier in Delft.

4. Is alles 3D geprint?
Nee, 3D printen is een techniek die nog in ontwikkeling is. De kast komt heel ruw uit de printer, dan is het geen af product. Uiteindelijk maak ik het glanzend en dat is veel handwerk. Voordeel is dat je kleine, custom made oplages kunt maken voor klanten die echt iets bijzonders willen.

5. En de rest van het horloge?
Het uurwerk is wel Zwitsers, want die onderdelen moeten op een duizendste van een millimeter kloppend zijn en dat is met de huidige 3D-printtechniek nog niet mogelijk.

6. Waar print je je horloges?
Ik ben via via bij een man in Antwerpen terecht gekomen die een staalprinter had, dat is een high end variant van 3D printen. Hij stond wel open voor een uitdaging en wilde me helpen met de techniek, want de randvoorwaarden zijn heel anders. Uiteindelijk is hij overgenomen door een andere producent, die me wilde helpen met de eerste productie.

7. Inspireert architectuur je?
Absoluut. Bijvoorbeeld Victor Horta, een art-nouveau-architect. Hij heeft een heel uitgesproken stijl. Dat kun je lelijk vinden, maar het is fantastisch mooi gemaakt en door en door ontworpen, dus het klopt binnen die stijl. Dat is mijn definitie van meesterschap.

8. Toch zijn je horloges klassiek.
Klopt, het is een superconservatieve wereld. Mensen die duizenden euro's neerleggen voor een horloge, hebben hoge verwachtingen. Daarom zijn mijn horloges toch herkenbaar. Ik wil ermee aantonen dat ik met een nieuwe techniek iets kan maken hoe het hoort.

9. Waar ben je nu mee bezig?
Ik wil veel meer spelen met hoe je dat ruwe uit de printer juist wel in het horloge kunt laten zien.

10. Wat zou je doen als burgemeester?
Plekken creëren voor starters en startende ondernemers in Delft. Die ruimtes zijn er nu niet.