Judo bij Team Gouwe Sports zorgt voor blije gezichten
Judo bij Team Gouwe Sports zorgt voor blije gezichten

A-judo bij Team Gouwe Sports

sport

Sporten is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking of ontwikkelachterstand.

Door Martin Groen

Team Gouwe Sports heeft 'Samen sterk voor elkaar' als motto. Ze hebben judolessen voor iedereen. Tijdens het A-judo leer je judoën en vallen zonder je pijn te doen. De A staat voor aangepast. Aangepast aan het niveau van de groep. De judoka's die hierbij aansluiten, beginnen met spelletjes, waarbij ze leren rollen en vallen. Daarna gaan ze judoën, met echte worpen en houdgrepen. Team Gouwe Sports heeft een enthousiaste groep van 30 A-judoka's in de leeftijd van 6 t/m 15 jaar. De vaders, moeders, opa's en oma's mogen langs de kant de les meebeleven.
Instructeur Lars Gouweleeuw trad in 2017 in de voetsporen van zijn vader, Delfts judolegende Joop Gouweleeuw, door zijn eigen judoschool te beginnen. Hij ziet zijn sport als levensbeschouwing. "Een van de pijlers is dat je je inzet voor de maatschappij. Als individue bijdragen aan het geheel met respect voor elkaar. Mensen met beperking maken daar onderdeel van uit. Kinderen moeten sporten, bewegen en niet stil zitten op de bank. Je wordt slimmer van judo, want je beweegt veel in korte tijd. Je moet anticiperen, snel handelen. Dat is goed voor je hersenen en de rest van je lichaam."
Het belangrijkste is dat de kinderen motorisch vaardiger worden, steeds meer durven. Dat ze zich ontwikkelen en vertrouwen krijgen in eigen kunnen. De A-judoka's horen er gewoon bij. Ze doen, net als de hele judoschool, twee keer per jaar examen Lars: "Daar werken we het hele jaar naar toe, als onderdeel van de les, op een ontspannen manier. Als afsluiting van wat ze kunnen, een soort feestje. Iedereen krijgt een persoonlijk verhaaltje, een schouderklopje en een nieuwe kleur slip of een volgende band."
Meedoen en stoeien met andere judoka's? Dat kan, elke woensdag en zaterdag. Zie: www.teamgouwe.nl