Afbeelding

'Kapot, maar erg gelukkig over de finish; mooi om te zien!'

sport

Delft is een studentenstad en waar studenten zijn, wordt geroeid. Eén van de oudste verenigingen is LAGA al sinds jaar en dag gevestigd aan de Nieuwelaan. In deze fraaie oude accommodatie is alles ondergebracht wat een roeivereniging nodig heeft: opslag voor de boten, trainingsfaciliteiten, vergaderruimtes, een bar, een terras aan het water, een eetzaal en commissies die de activiteiten van LAGA ondersteunen. Robin Janz zit in de 'Ringvaart Commissie' en weet alles van de vereniging en de komende Ringvaart Regatta.

Tekst & foto: Willem de Bie

"Als kind deed ik aan gymnastiek; later werd dat ballet en dans. Rond mijn 12e ben ik gaan hockeyen en heb dat lang, tot twee jaar geleden, met veel plezier gedaan. Ik heb weliswaar niet in de hoogste regionen gespeeld, maar hockey is gewoon een erg leuke sport, een teamsport. De meiden uit mijn team spreek ik nog met enige regelmaat en dat is altijd weer gezellig!" Robin gaat na haar middelbare school eerst een jaar werken en maakt wat mooie reizen. Daarna gaat ze richting Delft voor de studie bouwkunde, waar ze in de introductieweek met veel verenigingen kennismaakt: "Ik had niet een bepaalde voorkeur, kende er niemand en liet alles op me afkomen. Ik wilde wel graag bij een vereniging die naast het sporten ook andere activiteiten organiseert en zodoende kwam ik bij roeien, bij LAGA terecht."

Historisch pand
Er was een tijd dat de roeiverenigingen een directe link hadden met een specifieke studentenvereniging, bij LAGA was dat het Delfts Studenten Corps. "De roeiverenigingen in Delft staan open voor studenten van alle verenigingen, er is geen voorkeur. Daarnaast proberen we het financieel aantrekkelijk te maken door de contributie laag te houden. Het eerste jaar heb ik veel geroeid, het tweede jaar werd dat lastiger vanwege blessures. Momenteel ben ik vooral bezig met de PR en de publiciteit van de Regatta". LAGA zit in een oud historisch pand aan de Nieuwelaan, een van de mooiere locaties voor een roeivereniging. "Het is een onwijs gezellig maar oud gebouw, en is qua onderhoud vanwege de leeftijd redelijk aan de prijs. We organiseren er naast het roeien allerlei activiteiten om de kas te spekken. Daarbij moet je denken aan een dagelijkse eettafel, waar voor weinig geld gegeten kan worden, roei-evenementen en diverse andere feestelijke activiteiten waaronder het jaarlijkse Boekenbal."

Record
Eén van de terugkerende sportieve evenementen is de Ringvaart Regatta: "De Ringvaart Regatta is een roeimarathon over 100 km; het grootste deel van de route wordt op de Ringvaart geroeid. Wat deze marathon uniek maakt, is dat het de langste onafgebroken roeimarathon van de wereld is! Iedereen kan meedoen, van jong tot oud en roeiers zowel als niet-roeiers. Gezien de afstand die geroeid moet gaan worden, is een gedegen voorbereiding in de vorm van trainen erg noodzakelijk. Vandaar dat wij nu al met de informatie naar buiten komen, terwijl de wedstrijd zelf op 22 mei wordt gevaren. Zo'n marathon doe je niet maar even; het is niet alleen een kwestie van veel trainen, techniek en uithoudingsvermogen, maar ook mentaal moet je het goed aankunnen. Voor de een is de Ringvaart Regatta een prestatie en voor de ander een wedstrijd; elke deelnemer ligt met een eigen doel aan de start. Sommige deelnemers roeien al jaren en zouden het liefst een record verbreken. Anderen hebben net leren roeien om aan de marathon mee te kunnen doen. Dit zorgt voor een speciale sfeer tijdens en na de wedstrijd."

Uitgeput
"De Marathon wordt voor een groot deel op de ringvaart gevaren: deels over de ringvaart die loopt van Leiderdorp naar Badhoevedorp, dan naar Schiphol richting Amsterdam en daarna via de Kaag en Leidschendam naar Delft. De finish is uiteraard op de Schie ter hoogte van Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg, daar is die 22e mei ook aansluitend een gezellig festival. De meeste roeiers zijn uiteraard uitgeput als ze over de finish komen, maar allemaal zijn ze gelukkig en blij dat ze het gehaald hebben. Het is fantastisch om te zien!"

Spelbreker
Het weer in Nederland is nog wel eens iets anders dan voorspeld, een punt van aandacht voor de organisatie: "We willen niet meer meemaken dat het weer spelbreker is en zorgen nu voor een alternatieve tweede datum." Voor de winnaars van deze unieke marathon is er een aandenken en natuurlijk eeuwige roem. De inschrijving start op 22 februari en eindigt 22 april. Kijk voor alle informatie op https://parthenon-ey-ringvaartregatta.nl