<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Bertus Jongste is de 'jongste' niet meer en daarom stopt hij met het organiseren van activiteiten in de Artemisflat
Bertus Jongste is de 'jongste' niet meer en daarom stopt hij met het organiseren van activiteiten in de Artemisflat (Foto: Picasa)

Organisator bewonersactiviteiten Artemisflat stopt

DELFT - Ruim elf jaar organiseerde Bertus Jongste (87) samen met een team van medebewoners gezellige activiteiten in de ontmoetingsruimte van de Artemisflat.

Door Heleen Platschorre

Nu vindt hij het tijd om te stoppen. "Maar, zegt hij opgelucht, ik ben heel blij dat anderen het stokje overnemen."
Het begon elf jaar geleden met een bewonersbijeenkomst van wooncorporatie Woonbron. "Er was een ontmoetingsruimte in onze flat, maar daar werd geen gebruik van gemaakt. Woonbron liet weten dat de ruimte een andere bestemming zou krijgen, tenzij er mensen opstonden om er iets te organiseren. Een medebewoner, Ed van Dipten, stapte op mij af en zei dat hij daar wel voor voelde. Samen hebben we toen de handschoen opgepakt." Het tweetal ging, samen met hun vrouwen Corrie en Gerda, enthousiast van start. Bertus: "Er stonden tafels, stoelen en wat kopjes in de ruimte, verder was er niets. Wij zijn de ruimte dagelijks open gaan stellen. Mensen konden terecht voor koffie, thee of een drankje, tegen schappelijke prijzen. Met de opbrengst hebben we de inventaris en aankleding verder uitgebreid en zijn we nieuwe activiteiten gaan organiseren."

Klaverjassen
Er is de hele week van alles te doen. "Naast de dagelijkse openstelling zijn er creativiteitsmiddagen en klaverjasavonden. Iedere vrijdagmiddag is Happy Hour en eens per maand bingo." De Artemisflat is bestemd voor oudere bewoners. Naast echtparen wonen er veel mensen die alleen zijn. "Zij vinden het heel fijn dat deze activiteiten op de agenda staan. Met de feestdagen doen we altijd iets extra's. Zo organiseren we al jaren een kerstbuffet. We doen dat zelfs twee avonden achter elkaar, omdat het anders niet in de ontmoetingsruimte past. Ook op oudejaarsavond zijn we open, zodat niemand alleen hoeft te zijn. Natuurlijk zorgen we voor een drankje en oliebollen. Die avonden zijn altijd erg gezellig, dit jaar ging de laatste om half drie weg," vertelt Bertus met een ondeugende blik.
Inmiddels is er een bestuur en een team van twaalf vrijwilligers die al deze activiteiten verzorgen. Daarnaast zijn er altijd bezoekers die een handje helpen, bijvoorbeeld met de afwas na de kerstmaaltijd. Er zijn zo'n zeventig bewoners die regelmatig komen, de Artemisflat staat er inmiddels om bekend. "Veel mensen willen hier heel graag wonen vanwege al die gezelligheid," zegt mede-initiatiefneemster Gerda. "Nieuwe bewoners brengen we met een folder op de hoogte van onze activiteiten en we besteden extra aandacht aan mensen die voor het eerst komen. We maken even een praatje en nodigen hen uit voor een volgende activiteit."

Afscheid
"Op mijn leeftijd kan er zomaar wat gebeuren. De hele administratie staat op mijn computer. Ik draag alles netjes over aan mijn opvolger en ik ben opgelucht dat de activiteiten gewoon voortgezet worden."
Op 19 januari organiseren bewoners een afscheidsreceptie om Bertus in het zonnetje te zetten en hem te bedanken voor zijn trouwe inzet in al die jaren.

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>