Volop graafwerkzaamheden de laatste maanden in de Eliza Dorusstraat
Volop graafwerkzaamheden de laatste maanden in de Eliza Dorusstraat

Eliza Dorusstraat eindelijk verlost van lekkage

Algemeen

DELFT - Veel Delftenaren vroegen zich de afgelopen maanden af waarom in de Eliza Dorusstraat al die slangen uit de brievenbussen hingen.

Voor drinkwater? Of grondwater? Nu weten de bewoners het zelf ook, want vorige week is eindelijk de bron van de lekkage gevonden die de straat precies 224 dagen in zijn greep heeft gehouden. Onlangs sloot waterbedrijf Evides de hele straat van het water af en liet traceergas door de leidingen pompen. Na een uurtje zoeken werden de maandenlange inspanningen van bewoners, gemeente en Evides eindelijk beloond.

In mei 2018 werd het water voor het eerst geconstateerd, tot veertig centimeter hoog in de kruipruimtes en veel vochtvlekken op de muur. Zowel de gemeente als Evides waren snel ter plaatse, maar het lek bleek niet eenvoudig te vinden. Meermaals ging de straat open, zonder resultaat. Op verzoek van Evides hebben de buurtbewoners nachtelijke metingen gedaan, hierdoor werd een lek gelokaliseerd. Toen dat dicht was en bewoners toch nog wekenlang water bleven pompen, moest er nog wel een lek zijn. De projectmanager van Evides kreeg er nachtmerries van. Volgens zijn vrouw brabbelde hij zelfs in zijn slaap over de Eliza Dorusstraat.

Verbroedering
Er zijn veel dingen op te noemen die een buurt tot verbroedering aan kunnen zetten. Ook een flink lek kan dat op gang brengen. Doordat bewoners niet alleen onderling goed samenwerkten, maar ook met Evides en de gemeente, is meer bereikt dan wanneer iedereen allemaal passief aan de zijlijn had toegekeken. De bewoners hebben veel werk verricht om het lek te vinden, maar dat heeft ze ook veel opgeleverd. Evides bood een luisterend oor en heeft hun inbreng omgezet in actie. De slangen kunnen eindelijk de schuur in, maar het buurtcontact zal blijven vloeien....