Hypotheekadviseur Arjan Vreugdenhil in gesprek met één van zijn cliënten.
Hypotheekadviseur Arjan Vreugdenhil in gesprek met één van zijn cliënten.

De Hypotheker Delft staat in 2019 weer voor je klaar met het beste hypotheekadvies

Algemeen

Het kan soms aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld als je lagere maandelijkse lasten wilt betalen. Maar dat moet wel mogelijk zijn en hierbij kan De Hypotheker je van dienst zijn.

In een persoonlijk adviesgesprek bij De Hypotheker Delft aan de Westvest worden de zaken voor je uiteen gezet. De persoonlijke situatie wordt bekeken en diverse hypotheekproducten worden met elkaar vergeleken. "Oversluiten is aantrekkelijker geworden dan voorheen", zegt hypotheekadviseur Arjan Vreugdenhil. "Boete moet je nu eenmaal betalen bij oversluiten, maar die boeterente wordt sinds 2017 heel wat gunstiger berekend. Door een andere rekenmethodiek, die twee jaar geleden is ingesteld, zal de boeterente in alle gevallen lager uitvallen."

Woningwaardes
Er is nog een ander aspect dat de hoogte van de boeterente in het voordeel van de oversluiter beïnvloedt. Dat zijn namelijk de steeds maar gestegen woningwaardes. De afgelopen jaren zijn de vraagprijzen van de huizen steeds maar gestegen. "Als bezitter van zo'n woning kun je bij het oversluiten dan ook een lagere rente op de nieuwe hypotheek bedingen", zegt Vreugdenhil. "Met andere woorden, het nadeel van de boete die bij oversluiten nog altijd best hoog kan zijn wordt weggepoetst met het voordeel van een lagere hypotheekrente."

Intern aanpassen
Overstappen van de ene hypotheekaanbieder naar de andere hypotheekaanbieder heet dus oversluiten. Maar dat kan ook bij dezelfde hypotheekaanbieder zijn. De idee is om de lopende hypotheek intern aan te passen, waarna zowel intern als extern overgesloten kan worden. "Uiteraard gaan we naar aanleiding van een adviesgesprek eerst peilen wat de mogelijkheden zijn", zegt Vreugdenhil. "Wellicht is het mogelijk een interne aanpassing te maken en van daar uit over te sluiten bij dezelfde aanbieder. Hoewel we hier echt nog mee aan het pionieren zijn, kunnen we terug kijken op al heel wat succesvolle resultaten. Zet de juiste stappen op basis van onze adviezen, want je kan echt duizenden euro's goedkoper uit zijn."

Aflossingsblij
De kreet 'aflossingsblij' hoor je veel de laatste tijd. Het is een campagne om de consument bewust over zijn aflossingsvrije hypotheek na te laten denken. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd namelijk niets af. Maar weet je al hoe je gaat aflossen aan het einde van de looptijd? Dingen om over na te denken: je inkomen wordt lager, bijvoorbeeld door pensioen, met bijbehorende impact op de betaalbaarheid van je hypotheek. Mogelijke verlenging van de hypotheek ligt aan het toekomstige inkomen en niet aan de overwaarde. En ook niet te vergeten: na dertig jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek, waardoor de nettolasten mogelijk zullen stijgen. Over je situatie in gesprek gaan met de hypotheekadviseur 'woont' volgens de campagne 'stukken prettiger' en maakt 'aflossingsblij'.

Onzekerheid wegnemen
"Kom dus bij ons voor een adviesgesprek", gaat Vreugdenhil verder. "Laat vooral je persoonlijke situatie toetsen en ga niet in op stemmingmakerij. Gewoon na laten gaan of je straks een goed pensioen hebt om de lasten te kunnen dragen. Dan hoef je nu helemaal niets af te lossen. Check eerst of het wijs is als je nu al zou aflossen, zodat je toch je spaarsaldo op peil houdt." Bespreek dus eerst hier je doelen, wensen en toekomstperspectieven, dat neemt veel onzekerheid weg. Info: (015) 214 29 72 of www.hypotheker.nl/vestigingen/