Het Roparunteam Run4relief vlak voor vertrek naar Parijs in 2018
Het Roparunteam Run4relief vlak voor vertrek naar Parijs in 2018

Roparunners team Run4relief blij met elke vorm van sponsoring

Algemeen

DELFT - De Roparun is een run van Parijs naar Rotterdam, in estafettevorm. Dit allemaal voor het goede doel. Voor de editie 2019 hebben zich al 365 teams aangemeld, zoals ook het Run4relief-team uit Delft.

Door Ruud Stift

Het is een heel georganiseer om zo'n team in Parijs aan de start te krijgen en er -onderweg naar eindstation Binnenrotte, Rotterdam- voor te zorgen. Teamcaptain Marian de Rooij vertelt wat er allemaal bij komt kijken:
"Je hebt van alles nodig. Lopers, fietsers, verzorgers, cateraars, chauffeurs: ons team bestaat uit 22 man. Enthousiastelingen die graag iets over hebben voor het goede doel om mensen te steunen die het al zwaar genoeg hebben door die vreselijke ziekte.

Boodschappen
Deze teamleden moeten in het Pinksterweekend, van 8 t/m 10 juni, ook onderhouden worden. Voor de 'gezonde' waren: broodjes met beleg, fruit en water hebben we AH XL als sponsor. Als tegenprestatie hebben we laatst in hun vestiging de boodschappen voor de mensen ingepakt. We merkten dat Nederlanders hier niet echt aan gewend zijn, maar het was wel heel leuk. Heel veel mensen wisten waar de Roparun voor staat en qua donaties hebben we bijna 480 euro op weten te halen. Niet slecht voor een middagje inpakken!"

Feest
Marian is als chauffeur/navigator al voor de zesde keer present. "Het werkt verslavend. Het is zo prachtig om mee te maken. Ieder team helpt elkaar waar nodig onderweg en bij veel doorkomsten is het gewoon een feest. Zo pakt het plaatsje Zele, vlakbij Antwerpen, altijd groot uit als de lopers daar passeren. In 2018 had men voor het thema 'Piraten' gekozen, met een groot piratenschip en iedereen verkleed als zeeroverhoofdman. Geweldig! In Nederland zijn er ook een paar plaatsen op de route die zich laten gelden, zoals Oud-Beijerland en Bergen op Zoom. En de ontvangst in Rotterdam is ook altijd een warm bad, zoveel mensen die ons aanmoedigen en de lopers op staan te wachten. In de beginjaren werd er nog in Parijs gefinisht, maar daar hield het niet over qua animo. In Frankrijk worden we als het ware gedoogd, zo lijkt het. Enfin, des te beter dat er nu in Rotjeknor wordt gefinisht. Daar heerst veel waardering voor wat alle teams klaar weten te spelen."

Team A en B
Er zijn twee teams van 4 lopers. Elke loper loopt twee kilometer en deze mag daarna 'drie lopers lang' even uitrusten voordat hij/zij weer op pad moet. Er wordt in shifts gelopen. Team A loopt eerst 50/55 kilometer en zij worden dan afgelost door team B. Elke loper overbrugt in totaal een afstand van ongeveer 60 kilometer, bijna anderhalve marathon! "Ja, ongetraind ga je deze loop niet redden", weet Marian te melden. "Onze lopers hebben over het algemeen al een paar marathons in de benen. Slapen, op een veldbedje in de open lucht, kan gedurende de wisseling van de wacht. Maar, omdat we weer snel op pad moeten voor de volgende wissel, is dat vaak niet meer dan een uur, hooguit anderhalf. Op het 'basiskamp' wordt dat uurtje plat gecombineerd met een massage en een gezond hapje."

Hamburg
Omdat het toch een beetje onhandig bleek om meer dan 300 teams vanuit één stad te laten vertrekken, wordt er sinds een paar jaar ook uit het Duitse Hamburg vertrokken. "Circa 200 teams starten in Parijs, de rest wordt in Hamburg weggeschoten. Om de paar minuten start een team. Het snelste team, met een tempo van 15 kilometer per uur, start als laatste. Onderweg zijn, ter controle en voor de veiligheid, meldposten te vergelijken met het 'stempelen' bij de Elfstedentocht.

Lange adem
Het komt neer op je krachten goed verdelen. Het is echt een lange adem-tocht. Vandaar ook dat iedereen in het team van even groot belang is, elke schakel is hard nodig. Van navigatie tot supporteren en van even lekker los masseren tot bevoorraden. Op de route is een medisch team beschikbaar en in Rotterdam zit een arts 'on call'. De ANWB begeleidt de loop met auto's en verschillende 'motormuizen' houden vrijwillig ook een oogje in het zeil."

Sponsoring
Run4relief is niet het enige team uit de regio dat de monstertocht gaat rennen. Ook 'Vrienden met vrienden' uit Schipluiden en de 'Runners van Reinier' uit Delft verschijnen aan de start. "Onze busjes zijn gesponsord door Autocentrum Beelen in Rotterdam. Geregeld door één van onze nieuwe lopers, Esther Beelen. Zo heeft iedereen wel iemand in zijn/haar netwerk waar 'iets' mee te regelen valt. Donaties zijn natuurlijk altijd welkom!"
Kijk op: www.run4relief.nl