Boudewijn Wisse - Trainer en schermer bij 'Delft Fencing Club' (Foto: Mark Horn)
Boudewijn Wisse - Trainer en schermer bij 'Delft Fencing Club' (Foto: Mark Horn)

'Een prachtige manier van omgaan met lichaam en geest!'

DELFT – Schermen is een vechtsport die wordt beoefend met een floret, een degen of sabel. Wellicht wat minder bekend bij het grote publiek, maar in de wereld een grote sport. In Delft is er 'Delft Fencing Club', een jonge actieve en ambitieuze studentenschermvereniging. Boudewijn Wisse is medeoprichter van de club en momenteel vooral actief als docent.

Tekst: Willem de Bie

Eigenlijk is het vrij bijzonder dat Boudewijn Wisse zich op een bepaald moment intensief met sport is gaan bezighouden. "Ik had eigenlijk helemaal niets met sport, ben er niet mee opgegroeid, mijn ouders sportten niet en ik was ook niet iemand die regelmatig naar allerlei sportwedstrijden op televisie keek. Ik heb wel wat sporten geprobeerd, maar het beklijfde niet. Ik had een reis door India gemaakt en voelde dat deze trip slecht was geweest voor mijn lichaam: het werd tijd om te gaan sporten om wat aan mijn fysieke gesteldheid te doen." Boudewijn gaat hier en daar 's kijken bij verschillende sporten en komt op een gegeven moment bij schermen terecht: "Vanaf het moment dat ik de schermzaal binnenkwam was ik verkocht: de club, de docent, de sport het klopte allemaal precies bij wat ik wilde. En die liefde is nooit overgegaan…"

Lezen
"Schermen is een fysieke sport, een vechtsport waarbij allerlei factoren belangrijk zijn. Natuurlijk moet je de techniek beheersen, maar het is ook het op een intelligente manier omgaan met de techniek en de signalen die je tegenstander laat zien. Je moet als het ware elkaars code zien te breken: waar zitten de zwakke plekken, langs welk stramien vecht jouw tegenstander? Het is een moeilijke sport: binnen 2-3 maanden kan je op de loper staan en een eenvoudige wedstrijd spelen. Dan ontstaat plezier in het spelletje, maar het duurt een paar jaar voordat je op redelijk niveau bent. Schermen is qua vechtsport zowel fysiek als qua techniek te vergelijken met bijvoorbeeld judo en boksen: je moet voelen, zien, waarnemen hoe de ander in de wedstrijd staat, je moet iemand kunnen 'lezen'. Maar ook goed weten wat je eigen zwakke en sterke punten zijn."

Olympisch
"Met schermen ben je zowel fysiek als mentaal enorm geconcentreerd bezig. Het is een snelle sport waarbij je constant moet anticiperen op wat er gebeurt, zowel met de tegenstander als met jezelf. Je wapen is als het ware een verlengstuk van je lichaam: je hebt er veel contact mee en kunt ermee voelen. Je kan niet rustig beredeneren wat de volgende actie zal zijn, elke actie die je doet met schermen moet volledig goed en ter zake zijn." Schermen is een Olympische sport; daarnaast zijn er titeltoernooien en er is een EK en een WK, alles op hoog niveau. Boudewijn begon ooit met een groep schermers bij een andere club, maar de groep miste een eigen identiteit. "We zijn in 2004 een eigen club begonnen; momenteel hebben we zo'n 50 leden en schermen in het Delftse Sportcentrum."

Trainingsteam
Boudewijn schermt in de beginjaren op redelijk hoog niveau en doet mee aan World Cup wedstrijden. "Sinds enige tijd ben ik vooral actief als docent, als trainer. Ik probeer leden de beginselen van de schermsport bij te brengen, maar train ook schermers die op hoog niveau spelen. Zo heb ik nu een leerling die momenteel meedoet aan het wereldkampioenschap. Daarnaast ben ik ook onderdeel van het nationaal trainingsteam; Nederland is maar een klein land in de schermsport. We proberen ons land op een hoger niveau te krijgen, zodat we kunnen concurreren met landen als Frankrijk, Duitsland, Italië, de VS, China. Dat is een flinke uitdaging."

Profijt
De jonge geschiedenis van de club kent successen: zo werd Nico Speelman in april 2009 Nederlands kampioen sabel, Teun Plantinga is meervoudig Nederlands kampioen sabel en Boudewijn Wisse derde op het Nederlands kampioenschap degen en heeft diverse wereldbeker-toernooien geschermd.
"Schermen is een uitermate prachtige manier om te leren omgaan met je lichaam en emoties, en je verder te ontwikkelen als mens. Zaken waar je ook in het normale leven profijt van kan hebben."

Kosten
Schermen hoeft niet duur te zijn: "Je hebt de instapkosten, het aanschaffen van een uitrusting, maar daarna beperken de kosten zich tot het huren van een zaal en dat soort kosten. Zodra je op hoog niveau gaat spelen in Nederland of in Europa en verder, dan worden de kosten wel wat hoger." DFC is een vereniging die verbonden is aan de TU.
Een keer langskomen en ervaren wat schermen is?
Mail: bestuur@delftfencingclub.com.

Meer berichten
 
CustomHtml_1