Bewoners van de wijk Het Heilige Land togen enthousiast aan het werk tijdens het bollen planten
Bewoners van de wijk Het Heilige Land togen enthousiast aan het werk tijdens het bollen planten

'Met elkaar de boel weer lekker opfleuren'

Algemeen

Bewoners Heilige Land pakken park en speeltuintje aan

DELFT - Anderhalf jaar geleden waren Paul, Joost, Nathan en Marco het zat. Het parkje in 'hun' Heilige Land was saai en ook het speeltuintje kon een opknapbeurt gebruiken.

Door Ruud Stift

Paul Gill en Marco Breddels: "Vanuit een Halloweenfeestje is de WhatsApp-groep 'Bewonersinitiatief Heilige Land park' ontstaan."
Na gesprekken met de gemeente werd de speeltuin dit voorjaar van nieuwe -zelf uitgekozen- toestellen voorzien. "We bleven in overleg met de gemeente om ook 'het groen' aan te pakken. Daar moest heel de wijk bij betrokken worden. We gingen langs de deuren en inventariseerden de wensen, zoals: 'Het mag wel beter onderhouden worden' en 'Meer groen en bloemen zou geen kwaad kunnen'. Dit resulteerde in een groepje van tien die de kar wilden trekken. Afgelopen week stond de 'bloembollenplantdag' op de agenda. De gemeente doneerde drie grote dozen bloembollen, van de Kindertuinen kregen we schepjes en de kinderen gingen aan de slag met een Delft Schoon-pakket van de Papaver. We mochten, ondanks de kou, 35 man begroeten die ons hielpen om 100 meter grond nieuw te beplanten. En dat door een paar flyers en een aankondiging op Facebook! Mensen uit het Oostblok en mensen die het idee op voorhand 'niks' vonden, kwamen helpen of even een praatje maken. In krap twee uur was de klus geklaard. Volwassenen bogen zich over de bloembollen, kinderen maakten het parkje zwerfvuilvrij."

Gezellig
"Het was vooral heel gezellig en verbindend. Iedereen kwam, onder het genot van een Glühweintje of warme chocomel, met nieuwe ideeën. Er komt weer 'energie' vrij. Van een anoniem parkje met overlast moet het binnen een paar jaar weer een florerend stuk groen worden.
In januari gaan we langs bij de gemeente om de plannen te bekijken en te overleggen over het ontwerp. Ook de buurt zal hier bij betrokken worden, dus we gaan weer bij iedereen op de koffie om te polsen wat men qua ontwerp zou willen. In ieder geval moet de beplanting verjongd worden, de donkere hoekjes moeten verdwijnen en er moeten nieuwe bankjes en paden komen. Zodat de boel weer leuk, aantrekkelijk en overzichtelijk oogt.
We hebben de gemeente door onze milde dwang, een bewonersinitiatief via de WhatsApp, wakker geschud. Ze zijn blij met bewoners die zelf de handen uit de mouwen willen steken. En natuurlijk hadden we geluk met het budget, er bleek nog een beetje over in het potje."

Workshop
Een van de bewoners heeft al aangekondigd om in maart, als alle bollen in bloei staan, een bloemschikworkshop te verzorgen, voor de kleintjes in de wijk.
Je merkt aan alles dat de buurt leeft. Ondanks de minimale middelen die we er qua tijd -door onze drukke banen en gezinnen- in kunnen steken, weet men elkaar te vinden. Een mooi startpunt om het Heilige Land weer volop in 'bloei' te laten komen. Letterlijk, een nieuwe lente, een nieuw begin!"