Afbeelding

Wie wordt het 'Bekendste Delftse kunstgezicht'?

Algemeen

DELFT - De stemmen voor de 'Bekendste Delftenaar 2018' stromen binnen ter redactie. De spanning stijgt. Nog even en we weten wie de opvolger wordt van burgemeester Marja van Bijsterveldt. Of weet zij haar eerste plek te continueren?

Door Ruud Stift

Laten we eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Natuurlijk mag iedereen stemmen op zijn/haar voorkeurs-Delftenaar. De lijst van vorig jaar is gewoon de klassering. Er kunnen, net als bij zo'n ander leuk lijstje, de TOP 2000, mensen 'van niets' op een bepaalde positie nieuw in de lijst terecht komen. Dus nogmaals, de lijst geldt slechts als leidraad. U mag allemaal ook op iemand kiezen die NIET op de lijst voorkomt. Zo, laat dat gezegd zijn. Wellicht leidt het tot vele nieuwe kandidaten in het klassement over 2018.

Atelierhouders
Gonny Stuut en Marieke Rolloos vertegenwoordigen 'de kunsten' in de lijst. Hoe gaan de beide atelierhouders om met hun bekende Delftenaarschap?

Gonny bijt het spits af. "Tuurlijk vind ik het leuk, elke keer stijg ik weer een paar plekjes. Ik ga me steeds jonger voelen, hahaha. Maar even serieus, ik hoor nooit van iemand wat. Mensen stemmen blijkbaar op me omdat ze het leuk vinden wat ik doe. Zelf ga ik geen zieltjes proberen te winnen, dat laat ik aan dominees en politici over. Kijk, de echt bekende Delftenaren zijn natuurlijk Boyan Slat van The Ocean Cleanup en Theo Jansen met zijn strandbeesten. Die mensen zijn wereldwijd bekend. Zelf zou ik graag Nathalie van der Hak (Creatief Consortium) en Coen de Jong (directeur 38CC) willen nomineren. Een duo wat kunst en cultuur in Delft op de kaart probeert te zetten. Daarnaast zijn het mensen die verschillende werelden weten te verbinden."

Agenda
Ze is heel druk met allerlei nieuwe initiatieven."Samen met Jos Buitendijk, docent beeldende vorming, heb ik een idee ingediend bij de Cultuurronde. We willen ons met BES&Cultuur (in de volksmond 'Bessencultuur') inzetten voor senioren met cultuur prikkelende projecten, zoals ' Golden Age Souvenir'. Dat zijn kleine, knettergoude objecten van een speciale kleisoort die we gaan maken met mensen die aan Alzheimer lijden en met bewoners van Pieter van Foreest. Deze klei wordt bewerkt en ze worden allemaal als limited edition mooi verpakt en dan gaan ze in de verkoop. Dit project start in maart en neemt zes maanden in beslag."

Gouden Selfies
"Daarnaast ben ik bezig met een eigen project, ook in het kader van het themajaar rond de Gouden Eeuw: 'Golden Selfies'. Kleine, geschilderde portretten van 100 Delftenaren, van basisschoolleerlingen tot studenten tot hoogbejaarden, in het formaat 20 x 20 cm. In de 17e eeuw was het zelfportret heel populair. Ik gebruik ook slechts drie kleuren: wit, zwart en goud. Hier ben ik van maart t/m augustus zoet mee."

Luwte
Marieke Rolloos van Atelier Zeven is niet zo 'van op de voorgrond treden'.
"Laat mij maar lekker in de luwte, achter de schermen mijn ding doen. Ik vind het heel leuk dat het zo bij de mensen leeft en dat ze zo lief zijn om op mij te stemmen. Dat hoor ik altijd achteraf, als ze bij mij op cursus komen in mijn atelier. Het verbaast me elke keer weer dat ik zo hoog gepositioneerd sta."

Stichting Stunt
"Ik ben momenteel heel druk bezig met werkzaamheden voor de Stichting Stunt aan de Rotterdamseweg. Daar run ik het naai-atelier. Hier komen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om vaardigheden op te doen. Nieuwkomers, bijstandsmoeders, langdurig werklozen: het is een heel gevarieerd gezelschap. Een diverse, vrij kwetsbare groep. Er zit zelfs een kleermaker uit Soedan tussen. We werken met restmaterialen, zoals oude zeilen van schepen of zonweringsdoek. Daar maken we toilet- en/of handtasjes van. Superleuk om te doen en het is ook een hele enthousiast koppel mensen. Omdat het mensen zijn met verschillende achtergronden worden er bij gelegenheid zes talen door elkaar gesproken, maar dat mag de pret niet drukken. Door deze klusjes komen ze weer in een werkritme. Een bijkomend voordeel is dat ze nieuwe technieken leren, ook in de belendende houtbewerkingswerkplaats."

Betrokken
"Wie ik zelf als 'Bekendste' wil aandragen? Ja, toch Marja van Bijsterveldt, onze burgermoeder. Een heel betrokken vrouw. Dat heb ik al een aantal keren mogen meemaken, want ze komt geregeld bij Stunt over de vloer."

Wie geeft de kunst een gezicht in Delft? Gonny, Marieke? Of Kerdy...?