Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Wijk Tanthof krijgt op termijn één centrale basisschoollocatie

Algemeen

DELFT - De wijk Tanthof herbergt nu nog zes basisscholen verdeeld over de wijk. Door de afname van het aantal leerlingen moet er over drie jaar één nieuw gebouw ontstaan waar alle basisscholen in gevestigd zijn. De voorkeurslocatie is al aangewezen door de gemeente.

Door Ruud Stift

Gemeente Delft: "De basisscholen zitten momenteel verspreid over de wijk. Het aantal leerlingen is de afgelopen jaren fors gedaald omdat de bevolkingssamenstelling in Tanthof is veranderd. Als gevolg hiervan is de levensvatbaarheid van de scholen verminderd. De besturen van de scholen in Tanthof hebben dan ook met de gemeente afgesproken dat ze naar één gezamenlijke locatie gaan waar alle kinderen terecht kunnen. Eén plek voor de basisscholen op een centrale locatie in de wijk.

Voorkeurslocatie
De komende tijd wordt een eerste voorkeurslocatie nader onderzocht. De meest kansrijke locatie die de besturen van de scholen samen met de gemeente verder willen onderzoeken, is aan het eind van de keerlus van tram 1 aan het Vietnampad/Iqbal Masihpad.
Voor deze locatie is een eerste haalbaarheidsonderzoek gedaan. Op basis hiervan hebben de besturen van de scholen en de gemeente besloten de locatie nader te onderzoeken. Omwonenden en ondernemers worden betrokken bij het onderzoek. Dit gebeurt volgens de spelregels van Delfts Doen, de Delftse Participatie Aanpak. Begin 2019 worden zij benaderd voor een gesprek en een inloopavond."
Wilma van der Leeden (directeur van basisscholen De Ark en De Bron):
"In het huisvestingsplan van 2014 stond al dat er op termijn nog maar plek zou zijn voor drie basisscholen. De uitontwikkelde wijk Tanthof heeft een teveel aan lokalen. We zijn al twee jaar bezig om ons voor te bereiden op de nieuwe school. Om alles goed vorm te kunnen geven, is ook een nieuw gebouw nodig. De scholen gaan 'samenwonen', maar elke school behoudt zijn eigen visie en doelstellingen. Deze wijk heeft op termijn ongeveer 1000 leerlingen te verdelen. De ouders moet je iets te kiezen aanbieden, daarom proberen wij ons hierin te profileren. De aangewezen locatie is een logische, vanwege de bereikbaarheid van beide wijken. Iedereen kan hier op de fiets komen, dat scheelt een slok op een (parkeer)borrel."

Bewoonster Roselinde Oosterhoff vreest met grote vreze: "De laatste tijd hoorde ik al geruchten dat er een samenvoeging van scholen gaat plaatsvinden in Tanthof. De wijk is aan het vergrijzen en binnen de scholen is leegstand, dus alles op een grote hoop en klaar is Kees! Naar nu blijkt zijn de besturen van de scholen en de Gemeente Delft hier al sinds 2013 mee bezig. En dan de 'meest kansrijke locatie', die op diverse punten nader onderzocht gaat worden: Vietnampad/Iqbal Mashipad. Zijn ze gek geworden? Dit zijn de velden waar de tramlus loopt en waar de doeltjes staan.
In de zomer wordt hier volop aan recreatie (BBQ, voetballen) gedaan. Er heerst rust en veel bewoners lopen een rondje met hun hond via het pad.

Bereikbaarheid
Het is hier al razend druk in de omgeving van tram 1. Hoe staat het met de bereikbaarheid? Dit kan gewoon echt niet. Waarom niet nieuw bouwen op één van de locaties waar de scholen nu staan? Er is al zo weinig groen. Alles gaat zo achterbaks. Net als de nieuwbouw voor ouderen waar de manege stond. Hup, weg mooie boerderij. Zo door onze strot geduwd. Gaat dit nu ook zo? Het mag gewoon niet.
Ik hoop hier oud te worden en daar hoort een rustige omgeving bij. De wijk Tanthof is aan het vergrijzen. Ik vrees dat ik die grijze haren zelf niet ga halen als het park straks hoogbouw is geworden en er vijf dagen per week gehaaste mensen keihard met hun auto door de straat scheuren. Dat gebeurt nu al in de Gandhilaan en dan hebben we het slechts over één school. Ik bedoel maar...."

Kees van der Kraan (lid van het college van bestuur van de Laurentius Stichting): "Het is een traject waar we al vijf/zes jaar mee bezig zijn. Er moet wat gebeuren, want met slechts 950 kinderen in de wijk kunnen al onze schoorstenen niet blijven roken. Wij hebben op onze locatie, De Bonte Pael, al lokalen afgestoten. Op locatie De Regenboog hebben we leegstand van lokalen. Het aantal leerlingen loopt hard terug."

Identiteit
"Het is niet vreemd dat er 'meerdere geloven' onder één dak samen gaan, dat is op andere locaties eerder ook gelukt. Met behoud van eigen identiteit kan best op meerdere vlakken samengewerkt worden. De gemeente kiest voor een wijkaanpak, want het moet passen in een breder geheel."