Volleybal met een sociaal hart bij HTC.
Volleybal met een sociaal hart bij HTC. Foto: MartinGroenTeksten

Sociaal sporten bij Hart Trim Club Delft

Algemeen

Sporten is voor iedereen. Ook mensen met een ziekte of die daarvan herstellen, moeten kunnen genieten van leuke sportieve activiteiten. Niemand staat buitenspel. In deze krant laten we clubs uit Delft en omgeving aan het woord, die uitgaan van de slogan 'normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet'. Deze week Hart Trim Club Delft en omstreken.

Door Martin Groen

Hart Trim Club Delft (HTC) werd in 1977 door artsen en patiënten opgericht en is een vereniging van mensen met een hart- of vaatziekte als achtergrond. De leden sporten onder medische begeleiding, waarbij het sociale contact zeker niet onbelangrijk is. Het lidmaatschap staat open voor iedereen met een hart- of vaatziekte, mits de behandelend cardioloog toestemming verleent.

Hartinfarct
Wim Borsboom is bijna 25 jaar verbonden aan de club, die bijna 200 leden telt. "Inderdaad alweer lang geleden dat ik een infarct had. Na mijn revalidatieperiode ben ik bij HTC terecht gekomen. Dat is me zo goed bevallen, dat ik nog steeds lid ben en inmiddels alweer 13 jaar voorzitter. Tussendoor heb ik ook nog wat 'omleidingen' gekregen en een pacemaker. Een op en top ervaringsdeskundige dus," zegt Wim lachend en genietend van het feit dat hij er nog steeds in levende lijve is. Piet Bezemer is de penningmeester en vertelt een soortgelijk verhaal. "In 1991 heb ik ook een infarct gehad, een stille zei de arts. Ik heb er inderdaad niet zoveel van gemerkt, al voelde ik me knap beroerd. Inmiddels zijn er bij mij ook verschillende 'omleidingen' aangelegd."

Loodgieters
Wim Borsboom: "Na een behoorlijke medische ingreep, heb je qua conditie en vertrouwen een deuk opgelopen. Mensen kunnen na de revalidatieperiode lid worden van onze vereniging en zo onder begeleiding blijven sporten." Piet Bezemer vult aan: "Je kunt ervaringen uitwisselen en naar elkaars verhalen luisteren, dat helpt. Vaak lachen we ook gewoon om alles. Ook is tijdens het sporten de zorg altijd dichtbij. Dat geeft een geruststellend gevoel."
Wim: "Om mij gerust te stellen noemde een arts zich een soort van loodgieter, die eventjes een paar leidinkjes ging aanleggen. Ik heb veel respect voor die artsen en als je er op die relativerende manier naar kunt kijken, scheelt dat toch", beaamt hij.

Sociaal hart
De leden beoefenen onder deskundige leiding diverse zaalsporten of bewegen in het zwembad. Er is ook een zwemgroep die uitsluitend in het warme water oefeningen doet en je kunt fitnessen. Alle activiteiten vinden plaats in het gebouw van het Sophia Revalidatie. HTC heeft zowel voor, tijdens als na het sporten oog voor het sociale aspect.
Jaarlijks is er een barbecue en op de laatste sportavond van het jaar een onderling toernooi. Dat sluiten we dan gezellig af met een hapje en een drankje. Steun en toeverlaat daarbij is Toos Penning. Zij is een van de drijvende krachten van de vereniging en vervult een belangrijke sociale functie. Ze is gezellig, hoort vele verhalen aan en verzorgt de inwendige mens. Een paar jaar geleden is ze daar ook welverdiend voor geridderd. HTC is een club met een groot sociaal hart. Piet Bezemer: "Al met al is een ingreep emotioneel zwaar. Het helpt om daarover met elkaar te praten en ervaringen te delen." Zoek je gelijkgestemden en wil je lid worden van de gezellige Hart Trim Club? Je bent van harte welkom. Aanmelden via: ledenadministratie@harttrimclubdelft.nl.