Evelien van der Kruit van Delft Marketing, de grootste stijger in de 'lijst der lijsten'.
Evelien van der Kruit van Delft Marketing, de grootste stijger in de 'lijst der lijsten'.

'Bekendste Delftenaar'-verkiezing: de twee grootste stijgers van 2017

Algemeen

DELFT - Dat de verkiezing 'Bekendste Delftenaar' leeft in de stad is een gegeven. Na Bruun van der Steuijt (nummer 14 in de lijst van 2017), Leo Quack (de runner-up), burgemeester Marja van Bijsterveldt (de te kloppen vrouw op nummer 1) en Herman Baas (nog net binnen de top 100 op nummer 99), geven we het woord aan de twee grootste stijgers van de vorige editie: Geert van Poelgeest (van 69 naar 37) en Evelien van der Kruit (van 78 naar 12!).

Door Ruud Stift

Geert van Poelgeest is voor de Delftse regio het 'het uithangbord' voor de KNNV, de landelijke vereniging voor veldbiologie. Voor actieve natuurliefhebbers en -beschermers. En actief kun je Geert zeker wel noemen. Geen zee gaat hem te hoog om de natuur te promoten en/of te beschermen. Wat vindt hij van de verkiezing?
"Mij persoonlijk interesseert het eerlijk gezegd niet veel, maar als 'spreekbuis' van de natuur vind ik het wel belangrijk. Want de natuur heeft geen stem. Dat moeten mensen doen en daar wil ik mij best voor laten lenen."

Ronselen
Geert is al vanaf 1975 in de weer met de natuur. Voor de KNNV is hij actief sinds 1985.
"Ik zie het als een leuk wedstrijdje. Het streelt je ego als je tot dit selecte clubje mag behoren. En, ik schaam me niet om dat te verklappen: ik ronsel stemmen. Zelfs in de nieuwsbrief van onze natuurvereniging! Omdat het belangrijk blijft om de natuur te vertegenwoordigen. Ik ben altijd wel heel nieuwsgierig naar het aantal stemmen dat de Bekende Delftenaren hebben gekregen. Het zou leuk zijn om dat ook een keer te publiceren."

Nominatie
Zelf weet hij meteen te vertellen wie er volgens hem wel meer aandacht verdient in het Delftse. Hij barst enthousiast los over zijn genomineerde.
"Henk Tetteroo, gepensioneerd leraar Nederlands, een groot pleitbezorger voor 'duurzaam'. Bekend misschien als de anti-zwerfvuil en pro-statiegeld man. Hij was ook de grote man achter de protesten tegen de plannen van de A4. Tetteroo was destijds nauw betrokken bij de acties om het tracé van deze nieuwe weg zo goed mogelijk in te passen in het landschap. Zoals het Weidevogelpact Midden-Delfland, waarin de 'natuur' met een paar miljoen werd gecompenseerd: 250 ha agrarisch gebied met zwaar beheer waar weidevogels een goed broedgebied kunnen vinden. Hij werd hier in 2014 koninklijk voor onderscheiden!"
De grootste stijger in het klassement, maar liefst 66 plekken schoot zij de lucht in, is de directeur van Delft Marketing.

Themajaar
Evelien van der Kruit heeft het er maar druk mee. Met de voorbereidingen op het themajaar voor Delft 2019, als projectleider. De 'Gouden Eeuw' zal in het nieuwe jaar op verrassende plaatsen de kop opsteken binnen Delft. Ze ziet haar grote stijging op de Bekende Delftenaar-ladder dan ook als 'kroon op het werk van Delft Marketing'.
"We doen het met een klein, maar enthousiast en professioneel team. Mensen waarderen onze input, dat we vooruit willen met de stad. Op het gebied van het sociaal domein, cultuur, bedrijfsleven en onderwijs is er nog nooit zoveel samenhang geweest in Delft. Steeds meer Delftenaren komen in beweging. Mijn baan is zó leuk op het moment! Het themajaar is daarbij een mooie manier om mensen mee te krijgen. Daar gaat echt elk Delfts hart sneller van kloppen!

Gimmick
Over de verkiezing:
"Ik kan er gewoon niet van slapen! Nee hoor, dat valt wel mee. Ik vind het een leuke gimmick, goed bedacht. De laatste keer werd ik vaak gecomplimenteerd met mijn nieuwe ranking, het valt dus goed op. Maar ik merk dat vooral mijn omgeving er mee bezig is. Want wie stemmen er op je? Dat weet je toch vaak gewoon niet en dat is ook het leuke en verrassende aan deze verkiezing.

Museum
Evelien is verrukt over de schoonheid van museum Paul Tetar van Elven. "Een prachtig, klein museum in de binnenstad, aan de Koornmarkt. De vrijwilligers die daar werken verdienen meer aandacht. Het is een pareltje, dit museum. Iedere Delftenaar zou verplicht een keer een bezoekje moeten brengen aan dit sieraad.
Daarom ook wil ik Alexandra Oostdijk, de directeur/curator van het museum een keer in de spotlights zetten. Die mag hoog in de lijst. Dat verdient dit kleine team. Met hun positieve, open houding weten ze heel veel gasten te boeien. Petje af voor hun inzet. Zij verdienen een pluim."
Kortom: stem op deze kanjers!