Aanleg van riolering in de haven bij Calvé aan de Wateringseweg, 1933
Aanleg van riolering in de haven bij Calvé aan de Wateringseweg, 1933

365 dagen Delft: Handen uit de mouwen

Algemeen

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

Deze foto van Openbare Werken uit de vroege jaren dertig straalt daadkracht uit. Je ziet dat de gemeentewerkers op de stellages met belangwekkend werk bezig zijn.
De mannen leggen een compleet rioleringsstelsel aan in de stad. Eindelijk een oplossing voor het vieze en ongezonde grachtwater.

De Delftse riolering kent een lange geschiedenis. In 1866 verschijnt al een rapport met de aanbeveling om alle grachten te dempen en riolering aan te leggen. Alhoewel er een cholera-epidemie woedt, schuift de gemeente het plan terzijde. 
Om de bewoners van schoon drinkwater te voorzien, laat Delft duinwater aanvoeren. Dat lost echter het probleem van het vieze oppervlaktewater niet op. Omdat de industrie groeit, neemt het aantal klachten over stinkende grachten jaar na jaar toe. Delft heeft geen voor de hand liggende plek om vervuild water te lozen. Den Haag doet dat op zee, Rotterdam loost op de Maas. Bedachte oplossingen voor Delft blijken onpraktisch of – vaker nog – te duur.
Pas in 1924 is er een doorbraak. Ingenieur P. de Klerk moet een plan bedenken voor 'de minst kostbare en toch afdoende wijze van rioleering'.
De Delftsche Courant is voorzichtig optimistisch: 'Vroeg of laat zal ook onze gemeente moeten overgaan tot aanleg van de rioleering, waarmee de stad voorgoed bevrijd zal zijn van den grachtenstank.'
Het duurt nog vier jaar voordat de gemeenteraad instemt met het plan van De Klerk. Er komt een rioolstelsel met drie gemalen en twee hulpgemalen rondom de stad; dat stelsel is krachtig genoeg om het vuile water naar zee te leiden.
Nu kunnen de handen uit de mouwen en kan er werk gemaakt worden van de waterhygiëne in de stad.
De mannen van Openbare Werken maken overuren, en dat wordt vastgelegd. Op alle plekken waar ze een spade in de grond steken of een rioleringsbuis plaatsen, komt de fotograaf langs.
Pas in 1953 is al het werk gedaan, maar dan heeft Delft ook wat: een goed werkend rioolstelsel én een prachtig beeldarchief.