Afbeelding

Faye Driebergen

vaste rubrieken

Vwo-scholiere Faye Driebergen is onlangs gekozen tot één van de zeven Jonge Denkers des Vaderlands op basis van haar filosofisch artikel.

1. Waarom wilde je bij de Maria van Jessekerk op de foto?
"Hier om de hoek is een kapel en daar steek ik elke week een kaarsje aan voor mijn oma. Zij is acht jaar geleden overleden. Toen ze nog leefde, stak ik altijd een kaarsje aan voor haar en dat ben ik blijven doen."

2. Wat is een Jonge Denker des Vaderlands?
"Iemand die kritisch problemen analyseert, iemand die zijn stem laat horen in het filosofisch debat tussen volwassenen en filosofie promoot bij jongeren."

3. Wat moest je doen om gekozen te worden?
"Ik moest een artikel en een pitch insturen over het onderwerp 'de gebrekkige mens' en of we moeten streven naar perfectie. Ik heb nagedacht over het concept perfectie."

4. Wat was je standpunt?
"We weten niet wat perfectie is, dus streef er niet naar. Het is een lastig onderwerp. En in de praktijk gebeurt het toch dat er naar perfectie wordt gestreefd. Ik doe dat zelf ook!"

5. Hoe speelt perfectie volgens jou een rol in het dagelijks leven?
"Ik vind naar perfectie streven niet per definitie slecht. Je mag jezelf best willen verbeteren, dat is beter dan achterover leunen. Het wordt wel een ramp als je geobsedeerd wordt en het je dagelijkse leven beheerst. Er zit een grens aan, net als de meeste dingen."

6. Wat doe je allemaal als Jonge Denker?
"Optreden bij filosofische festivals bijvoorbeeld en artikelen schrijven voor Trouw. En we kunnen worden uitgenodigd voor de radio. Ik zou zelf graag op scholen waar nog geen filosofie wordt gegeven filosofie willen promoten."

7. Over welk vraagstuk filosofeer je graag?
"Vragen over het leven vind ik heel interessant: Hoe nemen wij dingen waar? En hoe kun je bewijzen dat datgene wat we zien, bestaat? Dat vind ik superinteressant."
8. Wat voegt filosofie toe?
"Bij wiskunde bijvoorbeeld leer je oplossingsgericht denken, maar bij filosofie leer je problemen analyseren voordat je naar oplossingen zoekt. Je gaat er veel gestructureerder door werken, omdat je eerst alles binnen een vraagstuk gaat definiëren. Het lastige is wel dat je bij filosofie nooit een antwoord vindt en dat kan frustrerend zijn."

9. Wie is je favoriete filosoof?
"Kant, puur omdat hij vrij kritisch is. Andere filosofen waarover wij leren, hebben de neiging om heel vast te zitten in hun theorie. Als er dan commentaar op komt, wijzen ze dat meteen af. Kant accepteerde wel dat zijn theorieën weerlegd werden."

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
"Ik zou meer veilige speelplaatsen voor kinderen maken, vooral in de binnenstad. Delft is een leuke stad, maar voor kinderen is het vrij saai. Er zijn bijna geen speeltuinen."