Hans de Lijser - Fortuna-speler van het eerste uur.
Hans de Lijser - Fortuna-speler van het eerste uur. Foto: Willem de Bie

'Van jongste pikkie naar opa van de ploeg'

sport

DELFT – Hans de Lijser is het type sporter dat altijd voor goud gaat; voor minder is niet leuk. Er alles voor doen, en net zo lang doorgaan als het lichaam het goed vindt. Portret van een gedreven sportman.

Tekst en Foto: Willem de Bie

Hans wordt geboren in de Wippolder, in de van Oldenbarneveldtstraat. Hij is een jaar of vijf als het gezin verhuist naar het Oostblok, waar hij tot zijn twintigste jaar woont. Als klein jongetje gaat hij mee met zijn vader naar DHC, waar hij de wedstrijden van deze Delftse voetbalvereniging bekijkt. Nog even aan het Laantje van Vollering, daarna bij de nieuwe accommodatie aan de Brasserskade. Het is ook de tijd van Xerxes/DHC, een samenwerking tussen de Rotterdamse en de Delftse vereniging, op dat moment spelend in de eredivisie. Met bekende voetballers zoals Eddy Treytel en Wim van Hanegem.

"Ik vond voetballen wel aardig en ben ook bij DHC gaan voetballen. Ik heb dat gedaan tot en met de C, we deden dat op de woensdagmiddag. Op de lagere school, de Dirk Costerschool, hadden we jaarlijks een schoolkorfbaltoernooi. We kregen dan training van iemand van Fortuna en die maakte de hele klas enthousiast: we zijn toen met ze allen lid geworden van Fortuna. Korfbal werd overigens in die tijd nog op de oude manier gespeeld met drie vakken en op echt gras".

Zestien jaar topniveau
Vanaf dat moment, het is dan 1962, is het korfbal voor Hans: "Korfbal is een sport die mij ligt, ik heb het spelletje aardig door en was er vrij goed in. Vanaf het moment dat ik begon, ben ik vrij snel opgeklommen naar het eerste team van Fortuna; ik heb tot mijn vijfendertigste in het eerste team gespeeld, in totaal dus zo'n zestien jaar. Fortuna deed het toen al erg goed in de hoofdklasse: we zijn we een paar keer kampioen van Nederland geworden". Welke eigenschappen moet een mens eigenlijk hebben om goed te kunnen korfballen? "Je moet denken aan atletisch vermogen, balgevoel, sprongkracht en natuurlijk tactisch inzicht. Dat laatste krijg je vooral als je wat langer hebt gekorfbald. Ook toen wij als team wat ouder waren en wat lager gingen spelen, hadden we soms een wedstrijd tegen tieners. Die hadden zoiets van 'we gaan die ouwe lui wel eens even inmaken'. Doordat wij meer ervaring hadden en dus ook tactisch inzicht wonnen we dan toch zo'n wedstrijd."

Zestig jaar Fortuna
Korfbalvereniging Fortuna wordt opgericht op 3 februari 1957 door Chris Bezuyen, Ria Boer, Jan Bonthuis, Ger Castelijn, Arie Rongen en Ineke Rosier. Vanaf het begin van het bestaan stelt Fortuna hoge doelen. Fortuna moest bij de top van Nederland gaan horen. Maar elke nieuwe club moet onderaan beginnen, dus begint Fortuna aan de lange weg omhoog. De vereniging groeit zeer snel, veel gebruik makend van schoolkorfbal om nieuwe leden te krijgen. En zo groeit Fortuna uit tot een van de grootste clubs in Nederland. Vorig jaar vierde de club haar 60-jarig bestaan.

Tien voor sport
Hans de Lijser is een sportman pur sang. "Ik hou ervan om te kijken hoever je kan komen, de fysieke uitdaging, maar ook het competitie-element. Ik hou ervan om zware trainingen te doen: nog beter worden, zodat je wedstrijden kan winnen. En natuurlijk achteraf gezellig een biertje drinken. Op de middelbare school heb ik ook andere sporten gedaan, zoals voetbal, volleybal en basketbal". Hans doet dat zo goed dat hij een tien voor sport op zijn rapport krijgt. "Vanuit dat sporten op school is eigenlijk ook de basketbalvereniging DAS ontstaan. Basketbal was toen al erg populair, vooral door de wedstrijden die de studenten basketbalvereniging Punch speelde op eredivisieniveau. Bij DAS waren onder andere Charis Sideris, Jan Meester en Atse Hoekstra betrokken.

Dikke knie
Na zijn actieve carrière bij Fortuna gaat Hans tennissen, squashen, golfen. "Als ik ga tennissen, ga ik natuurlijk voor Wimbledon! Maar het bleek dat ik in de loop van de jaren toch wat meer versleten had dan ik had gedacht: na een dikke knie en een bezoek aan de dokter kreeg ik de mededeling dat ik moest stoppen met sporten. Ik ben toen van drie keer in de week naar een keer sporten gegaan. Maar uiteindelijk krijg je dan bij een tenniswedstrijd van de tegenstander te horen 'sorry dat ik dat balletje in de hoek speelde'. Dan is het echt tijd om te stoppen. Ik baalde daar stevig van".

Hans is nog steeds actief bij Fortuna waar hij allerlei hand- en spandiensten verricht voor de vereniging. Samen met mannen als Jan en Frank Preuninger en Aad Reigersberg. Sinds 1977 acteert Fortuna op het hoogste niveau. Tot op de dag van vandaag. Wie eens wil kijken bij deze club van Hans en heel veel andere Delftenaren: www.fortuna-korfbal.nl.