Het bestuur van de StudentenDesk Delft: Anna Daamen, Jolijn Hiemstra, Melanie Beek en Solee van Roon (Foto: John de Groot)
Het bestuur van de StudentenDesk Delft: Anna Daamen, Jolijn Hiemstra, Melanie Beek en Solee van Roon (Foto: John de Groot) Foto: John de Groot

StudentenDesk Delft ondersteunt het Rode Kruis waar nodig

Algemeen

DELFT - De Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland beschikt over een grote club studenten die zich maatschappelijk betrokken voelt en zich wil inzetten voor de inwoners van Delft en Midden-Delfland. Deze vrijwilligers, verenigd onder de noemer StudentenDesk Delft, helpen de afdeling bij diverse evenementen, zoals Lichtjesavond, maar ook als voorlichters bij verschillende workshops van het Rode Kruis.

Door Ruud Stift

StudentenDesk Delft bestaat 1,5 jaar. Het bestuur is vier leden groot: Anna Daamen (PR), Jolijn Hiemstra (secretaris en vrijwilligersmanager), Melanie Beek (voorzitter) en Solee van Roon. Ze plannen mooie activiteiten, zoals verkoop van koekjes tijdens de Lichtjesavond voor 3FM Serious Request, workshops AED/reanimatie, hebben contacten met studentenverenigingen en ze laten andere studenten zien hoe leuk en afwisselend vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis is. "Het geeft veel voldoening als je iets kan betekenen voor anderen."

Naamsbekendheid
Anna Daamen en Solee van Roon beijveren zich om de naamsbekendheid van StudentenDesk Delft te vergroten. "Het moet wortelen, want het is allemaal nog maar pril. Dus veel uitdeelacties, promoties en meer 'smoel' tijdens de OWEE. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor verschillende commissies. Ons totaal staat nu op 25, waarvan 20 als 'flex', vrijwilligers die per evenement ingezet worden. Zoals bijvoorbeeld bij het checken van AED's in de wijken.
We werken nauw samen met de Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland. Vooral bij activiteiten waarbij mensen voorbereid worden op noodsituaties. Wij richten ons met name op burn-out gevallen onder de studenten en zelfverdediging. De lezingen en workshops over burn-out die op de agenda staan, worden altijd druk bezocht op de TU campus. Hier willen wij op onze manier aan bij dragen."

Netwerken
"Laatst was onze voorzitter, Melanie Beek, in Londen. Hier deed ze mee aan workshops en was in de gelegenheid om te netwerken met StudentenDesks uit Engeland, België en andere desken uit Nederland. Er zijn 12 StudentenDesken door heel Nederland. Groningen en Wageningen zijn het grootst, die bestaan ook al langer. We zijn hard bezig bij de TU Delft om als zelfstandig bestuur voet aan de grond te krijgen, zodat we compensatie kunnen krijgen voor het aantal uren wat we er vrijwillig, naast onze studie, in stoppen. Ik ben bezig met mijn master nanobiologie en heb nog ongeveer drie jaar te gaan."
Solee studeert life science & technology, levenswetenschap. "Een studie die biologie en scheikunde met elkaar combineert. Je staat heel veel uren in het lab om processen in lichaamscellen in kaart te brengen.
"Tijdens Lichtjesavond, 11 december, brengen we kaasfondue aan de man voor 3 FM Serious Request: de opbrengst doneren we voor bescherming tegen natuurrampen. We doen dat samen met StudentenDesk Den Haag. Omdat we onder hetzelfde district vallen, boden ze aan om te komen helpen, supertof!"

Vergaderen
"We vergaderen elke donderdag, op de afdeling aan de Vulcanusweg. In januari organiseren we met roeivereniging LAGA een EHBO-dag, zodat de roeiers meer EHBO-basisvaardigheden op kunnen doen. Hiervoor hebben we een database aan vrijwilliger 'burgers' waar we uit kunnen putten. Verder schuift onze voorzitter Melanie maandelijks aan bij de vergaderingen van de Rode Kruis afdeling om informatie uit te wisselen en om te weten wat er bij beiden speelt. Dit is redelijk uniek te noemen, wij vinden het belangrijk om te kijken waar we elkaar in kunnen helpen."

Anna: "Vanuit het Rode Kruis ontstond de vraag voor een studenteninitiatief. Via onze één van onze voorgangers, bestuurder in het 1e jaar: Eray Albayrak, zijn wij aangesloten. Hij is nog steeds als adviseur betrokken. Het bestuursstokje wordt om het jaar doorgegeven. Het vergt toewijding en tijd. Tijd die je dus niet aan je studie kunt besteden, dus vandaar dat een jaar het maximum is."
Twee keer per jaar is er een zogenaamd 'Desk-weekend', waarbij alle aan het Rode Kruis gelieerde Nederlandse desks verblijven in een Stayokay, elkaar ontmoeten, workshops volgen en ervaringen delen. "Heel leuk om daar van anderen, er zijn circa 50 deelnemers, te horen wat ze doen en welke activiteiten ze op touw zetten om geld op te halen.
Tot nu toe verloopt de communicatie via Facebook. We krijgen binnenkort een doorlink via de Rode Kruis-afdeling. Dan kunnen we iedereen nog uitgebreider informeren over onze desk en activiteiten."