Afbeelding

Uitbanning van geweld tegen vrouwen

Algemeen

DELFT - Op zondag 25 november wordt ook in Delft aandacht gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen.

De Verenigde Naties hebben die dag uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen'. Dit ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960.
Bijna zestig jaar later is deze dag helaas nog steeds nodig. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord.

Evenementen
In de hele wereld worden daarom op 25 november evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

In Delft gebeurt dit om 13.30 uur in de Botanische Tuin van de TU, voorafgaand aan het Klassiek in de Tuin-concert. In de tuin worden drie oranje Balinese vlaggen opgehangen. Vertegenwoordigers van Delftse (vrouwen) organisaties en wethouder Hatte van der Woude (voor o.m. emancipatie) zijn hierbij aanwezig.

VN-campagne
Met de wereldwijde Orange the World VN-campagne tussen 25 november en 10 december (Internationale Dag van de Mensenrechten), wordt 16 dagen lang aandacht gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Daarbij worden wereldwijd belangrijke gebouwen oranje uitgelicht.

Nederland
Ook in Nederland vinden de laatste jaren diverse activiteiten plaats rond Orange the World. Zo kleuren de Erasmusbrug in Rotterdam en het Binnenhof in Den Haag oranje.

Kijk voor meer informatie op de website: www.orangetheworld.nl