Het werk 'Heads' van genomineerde kunstschilder Sam Andrea
Het werk 'Heads' van genomineerde kunstschilder Sam Andrea

Twee nominaties voor Piket Kunstprijs

Algemeen

DELFT - Delftenaren Sam Andrea en Brigitte Louter zijn genomineerd voor de Piket Kunstprijs 2018 in de categorie schilderkunst.

Door Ruud Stift

Dat Sam Andrea (27) goed kon tekenen, was redelijk snel duidelijk. "Op jonge leeftijd was ik al met kleurpotloden en kwasten in de weer. Ik heb het in mijn genen, want er zitten veel kunstenaars in de familie. Het werd gestimuleerd door mijn ouders, die lieten me daar vrij in. Inmiddels werk ik al zeven jaar met olieverf. In juli ben ik afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Mijn stijl? Technisch gezien redelijk klassiek, maar met een hedendaagse inslag. Ik probeer de omgeving en eigen ervaringen te integreren in mijn werk."

Sam vindt de nominatie 'tof'. "Een hele eer en ook wel spannend. Aandacht genereren is altijd goed in deze moeilijke branche. Ik ben net klaar aan de Academie. Van schilderen kan ik, op het randje, leven en dat is wat ik wil. Met het prijzengeld kan ik weer enkele maanden schilderend vooruit."
Begin januari lonkt een groepsexpositie in Amerika, maar voorlopig is hij, samen met de in Berlijn gestationeerde kunstenaar Aldo van den Broek, aan het werk in een kasteel in Noord-Duitsland. "Voornamelijk hard en groot werk. Waar ik het meest trots op ben? Mijn volgende schilderij. Want elke volgende moet altijd het beste werk worden. Precies doen waar ik zin in heb, lekker schilderen. In die zin leef ik mijn eigen droom al. Het is natuurlijk nog leuker als ik erkenning krijg voor mijn schilderwerk."

Ik ben altijd in gevecht met het blanco doek. Een wit doek, daar heb ik nachtmerries van. Zonder gevecht, beelden vanuit het hoofd vertalen naar de kwast, is er geen reet aan. Dan ben je een soort printer. Ik schilder redelijk autobiografisch, donkere thema's met een bloemetje hier en daar."
Het oordeel van de jury:
"Sam is echt een schildersbeest, hij heeft er alles voor over om uiteindelijk dat éne schilderij te kunnen maken. Hij toont ons open en bloot de dierlijke kant van de mens, zijn of haar oerdriften. Hierbij vertelt hij een verhaal dat bij iedereen tot de verbeelding spreekt."
Brigitte Louter (22) groeide op in Delft en woont sinds ze naar de KABK ging, vier jaar geleden, in Den Haag. "Ik vind het superspannend, we hebben er wel even op moeten wachten."
Maandag 26 november wordt -in Theater aan het Spui in Den Haag- één van de drie genomineerden (nummer drie is de Engelse Eden Latham, red.) tot winnaar in de categorie schilderkunst uitgeroepen.
"We maken alle drie zulk verschillend werk, zowel in uitvoering als in concept, dus ik heb géén idee wie zal gaan winnen. Het gaat van traditioneel naar conceptueel, ben benieuwd waar de jury voor zal kiezen. In mijn kunst (tekeningen, teksten en installaties) speel ik met de taal van wetenschap en educatie die in het Westen vaak als onfeilbare waarheden worden gezien."
De jaarlijkse uitreiking van de Piket Kunstprijzen is een stimulans voor drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar in de categorieën schilderkunst, dans en toneel. Zie: www.piketkunstprijzen.nl