Lesley Dijksman is na uitstapjes bij DUNO, Den Hoorn, RVVH en nogmaals Den Hoorn weer helemaal thuis bij Full Speed en hoopt dit seizoen promotie af te dwingen. (foto: Roel van Dorsten)
Lesley Dijksman is na uitstapjes bij DUNO, Den Hoorn, RVVH en nogmaals Den Hoorn weer helemaal thuis bij Full Speed en hoopt dit seizoen promotie af te dwingen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Terug op het oude nest: Lesley Dijksman wil met Full Speed omhoog

Algemeen

DELFT - Full Speed kent tot op heden een merkwaardig seizoen. De roodbroeken verloren nog geen duel, maar zijn na zeven gespeelde wedstrijden terug te vinden op de zesde plaats op de ranglijst.

Door Alphons de Wit jr.

Na het samenvoegen van de derde en de vierde klasse in het zondagvoetbal zou deze klassering aan het eind van de halve competitie precies voldoende zijn voor een plaats in de kampioenspoule. "En dat is ook ons eerste doel dit seizoen", legt middenvelder Lesley Dijksman uit. "Ik weet ook zeker dat we voldoende kwaliteit in de groep hebben om dat te bereiken. Tot nu toe spelen we ook best lekker dit seizoen."
Het leidde tot nu toe tot drie overwinningen en vier gelijke spelen. "Met bekerwedstrijden erbij beslaat die ongeslagen reeks al tien wedstrijden en dan gaat het toch leven. Nu hebben we voor de beker een mooie loting tegen Te Werve. Aan de ene kant kun je zeggen dat je voor het puntenaantal beter twee keer kunt kunt verliezen en twee keer kunt winnen, maar dat is voor het gevoel toch anders. Daarbij scheelt het ook hoe een gelijkspel tot stand komt. Tegen GSC Esdo en VCS kwamen we met 2-0 achter en tegen HMC zelfs met 3-0. We maakten in alle drie die wedstrijden nog wel gelijk, maar we waren wèl de bovenliggende partij."

Scherpte
Een makkelijke conclusie zou kunnen zijn dat Full Speed niet scherp aan wedstrijden begint. "Maar dat vind ik te makkelijk om te zeggen. Waar het wel aan ligt, is moeilijk een vinger op te leggen. Hoewel, bij HMC was er niet de mogelijkheid om een fatsoenlijke warming-up te doen. Zondagmiddag tegen VCS hebben zij drie keer het doel gezien en twee keer gescoord, terwijl wij daar een kans of tien voor nodig hadden. Uiteindelijk maakten we in de zevenentachtigste minuut de 1-2, maakten we in blessuretijd gelijk en misten we in de absolute slotfase nog een goede kans op de 3-2."
Het niveau waarop Full Speed zijn wedstrijden speelt, maakt het niet makkelijker. "We moeten ervoor zorgen dat we snel uit die derde klasse weg komen, want als voetballende ploeg hebben we het hier lastig. Tegenstanders schoppen, trekken hun been niet in en je ziet ook regelmatig dat scheidsrechters daarbij niet voldoende ingrijpen. Dan wil het weleens gebeuren dat je je laat afbluffen. Als je in dat soort wedstrijden een vroege goal maakt en hun moreel breekt, loop je eroverheen. Tot nu toe maakt de tegenstander vaak die belangrijke eerste goal, moet jij komen en krijg je een zware middag. Dan moet je honderddertig procent geven en er als team staan. Dat doen we ook."
Dijksman weet ook wat het is om op een hoger niveau te spelen. In 2012 verruilde hij Full Speed voor DUNO; twee jaar later vertrok hij naar Den Hoorn, waarmee hij van de derde naar de eerste klasse promoveerde; twee seizoenen verdedigde hij de kleuren van RVVH, daarna vertrok hij naar Den Hoorn en afgelopen zomer keerde hij terug naar het oude nest. "Dat is een bewuste keuze geweest. Twee jaar terug ben ik vanuit Delft naar Ridderkerk verhuisd om samen te wonen met mijn vriendin en toen ben ik op zoek gegaan naar een club dichter bij huis. Dat was RVVH, dat in de hoofdklasse speelt op zaterdag. Ik zat er tegen het eerste elftal aan, maar de echte doorbraak volgde niet. Verder heb ik een drukke baan, vond ik drie keer in de week trainen hiermee moeilijk te combineren en miste ik de gezelligheid die er bij Den Hoorn wel was. Als dat het geval is, dan zorgt voetballen voor meer druk, terwijl het normaal gesproken altijd een uitlaatklep was. Daarom ging ik na een jaar naar Den Hoorn en ben ik nu teruggekomen op een oude belofte: ik heb altijd gezegd dat ik terug zou keren bij waar het begonnen is. Elk jaar werd wel gevraagd of ik die stap wilde zetten en nu voelde ik dat de tijd er rijp voor was. Sindsdien merk ik ook dat ik echt lekkerder in mijn vel zit."

Thuiskomen
Spijt van die overstap heeft de 27-jarige middenvelder nog geen moment gehad. "Want ik speel nu weer samen met heel veel van mijn vrienden. Daarnaast is alles voor ons hier tot in de puntjes geregeld en hebben we een hecht team. Het is mooi hoe ik hier weer ontvangen ben en ik voel me ook echt op mijn plek. Dit is de club waar ik als jong mannetje voor het eerst tegen een bal trapte en mijn eerste twee seizoenen bij de senioren speelde. Dat is toch een bijzonder gevoel."
Dat goede gevoel moet uiteindelijk leiden tot een plek bij de eerste zes ploegen van de ranglijst na een halve competitie. "Ik ben ervan overtuigd dat we daar de groep voor hebben. Als dat gelukt is, gaan we in de finalepoule op zijn minst voor een plek in de nacompetitie. Dan moeten we promotie afdwingen, want we hebben in de voorbereiding aangetoond niets onder te doen voor clubs die in de tweede klasse spelen."