Marius Schwartz van 'De Koplopers' bij looptekens op het fietspad langs de Rotterdamseweg
Marius Schwartz van 'De Koplopers' bij looptekens op het fietspad langs de Rotterdamseweg Foto: Willem de Bie

'Een sportvereniging kan ook maatschappelijk bijdragen'

sport

DELFT – Marius Schwartz groeit op in het Zeeuwse Krabbendijke en heeft al vroeg door dat hij meer een solo-sporter is dan een teamsporter. Wel voor en na met anderen, graag zelfs, maar het sporten zelf alleen. Het werd hardlopen.

Tekst & Foto: Willem de Bie

De moeder van Marius vindt het een goed idee om hem op een gymnastiekvereniging te laten gaan. Hij is dan zeven jaar. "Eigenlijk vond ik dat gymen helemaal niet zo leuk, ook bleek dat ik er, laat ik maar zeggen, niet de juiste motorische kwaliteiten voor bezit. Je moet ook bepaald niet bang zijn om aan een rekstok te gaan hangen of springen op een bok.

Toen ik een jaar of acht was mocht ik op tennisles, dat was voor mij echt een leuke sport. Ik heb dat gedaan tot aan mijn studie. Tussendoor ben ik ook nog gaan windsurfen, dat was toen erg populair mede door de verrichtingen van windsurfer Stephan van den Berg. En in het dorp waar ik woonde, Krabbendijke in Zeeland, was altijd wind genoeg.

Tijdens mijn studie in Wageningen heb ik een aantal andere sporten gedaan, waaronder basketbal en badminton. Het valt mij overigens wel op dat ouders van kinderen die met een sport bezig zijn, soms nogal intimiderend en luidruchtig kunnen zijn langs de kant. Sommige kinderen gaan daar echt onder gebukt. Mijn eerste rondje hardlopen was op mijn vijftiende: samen met een jongen uit het dorp in Zeeland zijn we een rondje gaan hardlopen op de polderdijk. Ik vond het eerst verschrikkelijk, het was enorm afzien. Tijdens mijn studie werd het hardlopen serieuzer; ik trainde regelmatig en heb ook meegedaan aan bijvoorbeeld de Veluweloop en de Batavierenrace in Enschede. Uiteindelijk vond ik het hardlopen hartstikke leuk! Het is een mooie combinatie van presteren en gezelligheid. Op een bepaald moment ontdekte ik dat het hardlopen mij goed ligt; het gaat mij redelijk makkelijk af.

Als je het hardlopen een beetje goed wilt doen, dan moet je een basis leggen van minimaal twee keer per week trainen. Na een tijdje wordt het lopen een soort routine, dan gaat het over van sleuren naar een fijn gevoel, het gaat lichter. Ik heb in die tijd ook regelmatig wedstrijden gelopen. Het is niet alleen het hardlopen, maar het is ook de sfeer eromheen: je gaat er met vrienden naartoe, beleeft je eigen wedstrijd en die van anderen en praat er achteraf uiteraard over.

En het is natuurlijk ook de strijd, je wilt het goed doen, zo mogelijk beter dan de anderen. Het is heel fysiek, een soort diep gaan. Het is ook een psychologisch verhaal: als je van jezelf denkt dat het op een bepaald moment wel lekker gaat ben je niet goed bezig, het moet een beetje pijn doen. Net als andere sporters leef je naar een bepaalde wedstrijd toe.

Marathon
Bijvoorbeeld de marathon in Rotterdam, die ik in 2005 heb gelopen, had een flinke voorbereidingstijd nodig. Vanaf zo'n vier à vijf maanden van tevoren ben je bezig met je trainingsschema, zorgen dat je op tijd in conditie bent. Dat is best een intensieve periode. Ik heb de marathon toen gelopen in twee uur en drieënveertig minuten, best wel een aardige tijd voor een amateur. Die marathon was een kantelpunt: vanaf dat moment ben ik me minder met wedstrijden gaan bezighouden en ging meer voor de lol lopen, en dat doe ik nog steeds. Uiteindelijk moet je als hardloper ook zorgen dat je niet te veel blessures krijgt en dat gevaar zit er in als je ouder wordt.

Onze vereniging, de Koplopers, heeft momenteel zo'n 380 leden. Er kunnen er nog wel wat bij, we willen zo rond de 400 uitkomen; lopers vanaf 16 jaar zijn van harte welkom. Bij ons zijn de wedstrijden en het trainen direct gekoppeld aan gezelligheid. Het leuke van een vereniging is dat je samen deelgenoot bent en wordt van het lopen en de wedstrijden. Solist in teamverband.

Daarnaast kom je ook andere mensen tegen en alles bij elkaar zorgt voor een prima sfeer. We proberen ook maatschappelijk actief te zijn en hebben contacten met onder andere De Bieslandhof en de Alzheimer Stichting waar zo nu en dan vrijwilligers van ons actief zijn. Je kunt en moet er als vereniging ook zijn voor de inwoners van de stad.

Een punt van aandacht voor ons en andere lopers in Delft zijn de looproutes. Wij zouden graag zien dat die zo aantrekkelijk en veilig mogelijk zijn: goed verlicht en met markeringen zodat je weet waar je qua afstand op dat moment bent. Wij zijn daar over in contact met de TU en de gemeente Delft."

Wie zin heeft om 's mee te lopen kan een mailtje sturen naar av@dekoplopers.nl. Het adres van de vereniging is Rijksstraatweg 9 2628 GZ Delft.