Delftse leerlingen samen met leerlingen uit Dandakateri bij  de nieuwe school.
Delftse leerlingen samen met leerlingen uit Dandakateri bij de nieuwe school.

Namaste Nepal Grotius opent nieuwe school

Algemeen

DELFT- Dankzij de steun van de leerlingen en ouders van het Grotius College staat er weer een prachtige nieuwe basisschool in het Nepalese dorpje Dandakateri.

Eind oktober kon een groep leerlingen uit Delft met hun begeleiders deze basisschool openen. De kinderen uit Dandakateri kunnen na de hevige aardbeving in 2015 eindelijk weer in een echte school les krijgen.

Aardbeving
Namaste Nepal Grotius steunt al sinds 2008 het basisonderwijs in Dandakateri. In 2011 werd een mooie nieuw gebouw in gebruik genomen dat echter al vier jaar later door de aardbevingen in Nepal geheel werd vernietigd, zoals ook de meeste huizen in dit dorpje dicht bij de Chinese grens.
De teleurstelling bij Namaste Nepal Grotius, zoals de actiegroep van het Grotius College officieel heet, was groot, maar de leerlingen gingen niet bij de pakken neerzitten. Met veel energie werden nieuwe inzamelingsacties op touw gezet en in drie jaar tijd werd ruim 80.000 euro ingezameld. Dit bedrag was nodig voor de herbouw van de school. Het gebouw is nu aardbevingsproof gebouwd en is aanmerkelijk groter dan het ingestorte pand.

Herstel
"Het was goed om te zien dat het dorp zich na drie jaar duidelijk herstelt van de aardbeving", zegt Fenny Keizer-Diefenbach. In 2016 was de lerares Nederlands ook al met een aantal Delftse leerlingen in het Nepalese dorp, "maar toen was de aanblik nog zo triest. Allemaal hutjes van golfplaten. De leeringen kregen les in een soort kippenhok. Nu staat er niet alleen een mooie school, maar hebben de bewoners ook de benedenverdieping van hun huizen in baksteen opgebouwd, zodat de leefomstandigheden flink verbeterd zijn."
Namaste Nepal Grotius blijft de school ook in de komende jaren nog steunen.