Het JG-team van Concordia met geheel rechts trainer Wim van Zinnen (foto: estherfotografeert.nl)
Het JG-team van Concordia met geheel rechts trainer Wim van Zinnen (foto: estherfotografeert.nl)

Minder motorisch vaardig bij Concordia

Algemeen

DELFT - Sporten is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap of een gedragsstoornis, niemand staat buitenspel. In de komende weken laten we clubs uit de Delftse regio aan het woord die uitgaan van de slogan 'Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet'. Deze week de Delftse Sport Vereniging Concordia.

Door Martin Groen

Concordia heeft een Minder Motorisch Vaardig voetbalteam. De spelers kunnen allemaal goed voetballen, maar lopen of bewegen net wat minder dan een ander. Ze trainen een keer in de week en spelen ook competitiewedstrijden.

Spelplezier
Op een rustige herfstavond aan de Brasserskade beleven 16 spelers een heerlijke trainingsavond. Fanatisme en zichtbaar veel plezier. Bij de spelers, de selectiespelers die de training verzorgen en bij de ouders die rustig meeleven. Op het veld wordt overgespeeld, worden overtredingen gemaakt, wordt gescoord, geblunderd, gebaald en gejuicht. Trainer Wim van Zinnen kijkt het aan en geniet van de spelvreugde van de kinderen, die allemaal net iets anders zijn dan kinderen in de gewone voetbalcompetitie.

Voldoening
Van Zinnen voetbalde voor Feijenoord en NEC in de periode 1978 tot 1986. Na zijn actieve loopbaan was hij trainer bij diverse regioclubs: Vitesse Delft, DSVP, DHC en DHL. Nu is Wim assistent van de hoofdtrainer van Concordia Laurens Sandell. Eens de pupil van Wim van Zinnen. Daarnaast traint hij het MMV voetbalteam.
Wim: "Het is zo mooi en het geeft zoveel voldoening, als je ziet hoeveel plezier ze hebben. Daar krijg ik energie van. Het MMV team leeft heel erg binnen de vereniging. De selectiespelers trainen de jongens. Iedereen vraagt altijd naar de uitslag. Er komen geregeld mensen kijken, heel leuk natuurlijk. Vrijwel alle ouders zijn er en vaak ook opa's en oma's.
Iedereen heeft een zwak voor die jongens. Vorig jaar bij het Kerstdiner is door de selectie en begeleiding geld opgehaald. Van dat geld gingen we met het hele team pizza eten."

Vertrouwen
Jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot circa 17 jaar doen mee in de zogenaamde JG-competitie. Dit verschilt van de G-competitie, waarin ook volwassenen meedoen. Het betekent veel dat ze in de competitie spelen: "Ze kunnen op school vertellen dat ze in het weekend een wedstrijd hebben gespeeld. Dat ze hebben gewonnen of verloren. Die verhalen hadden ze eerst niet. Het geeft ze vertrouwen. We zijn duidelijk en benaderen de kinderen altijd positief, doen dingen waar ze plezier aan beleven en waar ze energie van krijgen. Die pakken ze het makkelijkste op. Is dat niet bij ieder mens zo? Met ze trainen en resultaat zien. Minder snel, maar uiteindelijk zie je dingen terug. Ze ontwikkelen zich, krijgen vertrouwen en hebben plezier, prachtig om te zien."