Vrijwilliger Casper Groen en verpleegkundige Tim Penning: blij met 'hun' bekroonde ziekenhuis
Vrijwilliger Casper Groen en verpleegkundige Tim Penning: blij met 'hun' bekroonde ziekenhuis

Reinier de Graaf is beste regioziekenhuis

Algemeen

DELFT - Reinier de Graaf mag zich het beste regioziekenhuis noemen. Het ziekenhuis staat bovendien landelijk op de vierde plek van de topklinische ziekenhuizen. "Ik ben ontzettend blij met dit resultaat en enorm trots op alle medewerkers van ons ziekenhuis die zich elke dag inzetten om de beste zorg te leveren aan onze patiënten", zegt directeur Carina Hilders.

Door Ruud Stift

Reinier de Graaf scoort goed op oncologische zorg, het screenen van patiënten op pijn na een operatie, bloedvergiftiging, ernstige verwardheid en ondervoeding. Hilders: "Als topklinisch ziekenhuis blijven we steeds verbeteren, vernieuwen en vooruitzien. Alleen zo kunnen we onze patiënten topzorg blijven bieden. Door intensieve samenwerking met andere ziekenhuizen, regionale zorginstellingen, de TU Delft en zorgverzekeraars streven we ernaar om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek te bieden. Zo zien wij de toekomst!"

Topklinische zorg
In de 25 topklinische ziekenhuizen ligt de focus, naast het bieden van goede basiszorg, op topklinische zorg, wetenschap en opleiding. Bovendien wisselen ziekenhuizen kennis en expertise uit. Een topklinisch ziekenhuis moet voldoen aan de criteria van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Vrijwilliger
Casper Groen (23) werkt sinds mei van dit jaar op de PSB: Patiënten, Service en Begeleiding. "Op de begane grond van het Reinier de Graaf, de afdelingen radiologie, bloedafname en patiëntenregistratie. Het omvat o.a. het gastheerschap en het ontvangen van bezoekers. We begeleiden patiënten en bezoekers naar de afdelingen of we brengen post rond. Elke dag is weer anders en dat maakt het leuk. Ondanks de wellicht 'beperkte' status worden we toch voor vol aangezien binnen het personeelsbestand. Na mijn sollicitatie heb ik een dag meegelopen. Daarnaast ging ik anderhalve dag op 'cursus', een introductie op het gebied van hygiëne, brandveiligheid en infectiepreventie. Ik werk één middag in de week, een shift van 4,5 uur. Het vaste vrijwilligersteam bestaat uit zes personen. Op de helft van je dienst wissel je van plek. Voorheen voelde ik me nooit zo op mijn gemak in ziekenhuizen, maar daar heb ik door dit werk geen last meer van. Er staat geen financiële vergoeding tegenover, maar het geeft wel veel voldoening. Je ontwikkelt je op andere gebieden: verbreding van maatschappelijke blik en mensenkennis. Ik kan het iedereen aanraden, het is heel leuk en leerzaam."

Verpleegkundige Tim Penning is ook lovend over 'zijn' ziekenhuis:
"Ik ben er via via ingerold, wilde altijd al graag mensen helpen. Op de afdeling Interne Geneeskunde ben ik in opleiding voor het HBO-V. Na deze 2,5 jaar wil ik me specialiseren als Physician Assistant. Een basisarts die kleine ingrepen mag uitvoeren. Een soort van zaalarts, zeg maar. Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Het is een mooi beroep. Je draait wisseldiensten, dag of nacht. Vooral 's nachts dien je vaak als luisterend oor voor de patiënten. Er voor ze zijn op emotioneel vlak is wat telt. Dit werk geeft me -naast voldoening- kracht en energie."

Humanitair
"Na mijn studie ben ik naar Papoea-Nieuw-Guinea gegaan, om daar bij de zendelingen humanitair/medisch werk te verrichten. Naast echt iets kunnen betekenen heeft dat mijn blik zeer verruimd. Daarom vind ik verpleegkundige ook het mooiste beroep wat er is. Op alle gebied mensen helpen, dat is toch fantastisch? Het liefst met een dosis humor, want dat is echt vaak een goed medicijn. Om dit prachtige werk nog meer te promoten, heb ik twee maanden geleden een speciaal Instagram-account aangemaakt, Broeder Tim, waar ik mijn avonturen in de verpleging op deel. Ik ben een maand geleden getrouwd, bijna driekwart van mijn collega's was erbij. Dat zegt toch ook wel wat, nietwaar? Ik werk part-time, 32 uur per week. We kunnen onderling zelf ons rooster indelen. Over het algemeen ben ik één dag vrij in de week. Een tip voor middelbare schoolverlaters, bij twijfel over je studiekeuze: Kies met je hart, kies voor de zorg!"
Casper: "In december staat het jaarlijkse vrijwilligersdiner op de agenda. Dan worden alle vrijwilligers door het personeel in loondienst bediend. Dus Tim kan aan de bak!"
Tim: "Dat doe ik graag, we doen dit werk met z'n allen."

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis heeft 20 vacatures voor vrijwilligers en/of studenten! Geïnteresseerd? Aanmelden via www.reinierdegraaf.nl/werken-bij/vrijwilligers/ Geïnteresseerd in werken/leren bij Reinier de Graaf? Neem contact op via Whatsapp: 06-22446399. Zie: www.reinierdegraaf.nl/werken-bij/vacatures/