Kerdy en Aad poseren bij de perfecte kopie van de Anatomische Les
Kerdy en Aad poseren bij de perfecte kopie van de Anatomische Les

Kerdy leert ons een anatomisch lesje

cultuur

DELFT - Kerdy van Vuuren behoeft bijna geen introductie. De klassiek realistische fijnschilderes heeft een nieuw levenswerk aan haar oeuvre toegevoegd. Ze heeft -als een soort van cadeautje voor haar partner Aad Hoek- de Anatomische Les van Rembrandt van Rijn op ware grootte nageschilderd. Minutieus, letterlijk tot in de allerkleinste details. Want, als Kerdy iets doet, dan doet ze het heel goed.

Door Ruud Stift

Het doek meet maar liefst 216,5 cm x 169,5 cm! Geschilderd in olieverf op zeer fijn portretlinnen. Het origineel is te zien in het Mauritshuis te Den Haag. Voor genodigden is de Delftse variant, het 'zo goed als origineel', te zien op twee open dagen: zondag 11 en zondag 25 november. Gewoon bij haar thuis, van 13.00 uur tot 16.00 uur met een hapje en een drankje, lekker ongedwongen.

Kapper
Partner Aad was met een jeugdherinnering de aanstichter.
"Ik ging vroeger als jong ventje in Den Haag bijna maandelijks naar de kapper en daar hing een prent van de Anatomische Les. Het werk heeft me altijd hogelijk gefascineerd. Dat en het toeval dat we volgend jaar in Delft de Gouden Eeuw als thema hebben, ter nagedachtenis aan o.m. de 350e geboortedag van Rembrandt van Rijn, maakt dit alles zo bijzonder!"

Expositie
Nu we het er toch over hebben: ter ere van het 'jubeljaar' heeft Kerdy half januari een eigen expositie van ongeveer 20 werken in het 'Huis van de Stad', het nieuwe Delftse gemeentehuis. Natuurlijk krijgt De Anatomische Les daar een prominente plek toebedeeld. Kortom: noteer het alvast in uw agenda, want zo'n stukje hoogwaardige kunst is het bezoeken meer dan waard!
Of Kerdy nog wilde plannen op stapel heeft? "Jazeker", vertrouwt ze mij toe. "Ik wil ooit nog eens een religieus drieluik schilderen, volledig naar beelden die ik visualiseer. Niet dat ik gelovig ben, maar zo'n stuk maken intrigeert me al langer. Want ik schilder niet alleen oude meesters na, ik hou ook van de romantiek van één van mijn helden,de 19e eeuwse J.W. Waterhouse. Wie had dat kunnen denken toen ik twintig jaar geleden begon met een portret van Aad als Middeleeuwse edelman? Vanaf dat moment schoot mijn faam als een komeet de lucht in."

Facebook
"Kijk, ook ik heb geleden onder de crisis, maar ik merk nu dat mensen weer graag iets van luxe aan de muur willen hangen. Niet zo'n goedkope dertien in een dozijn poster die je bij Xenos en IKEA ziet. Omdat ik het hele proces van dit schilderwerk op Facebook postte, kreeg ik er ook veel jonge fans bij. Zelfs iemand uit Australië, die bij mij op les wilde komen. Over les geven gesproken, ik geef al tien jaar lang twee keer per maand een workshop voor kankerpatiënten bij Inloophuis Debora. Dat is zo gegroeid omdat Aad, al dertien jaar kankerpatiënt, daar kind aan huis was en ik vrijwillig wat terug wilde doen." Kerdy schildert in opdracht: portretten, dieren of gebouwen, want ook architectuur is cool..