Afbeelding

Wine and more: niet alleen drank, maar ook een verhaal

kijk op de wijk

Bijna een jaar is voorbij sinds Arjan Bezemer zijn winkel 'Wine and More by Arjan' in de Choorstraat opende. Een jaar waarin hij zich een plek in de Delftse winkelgemeenschap wist te verwerven: "Ik heb veel geleerd."

Gelukkig weten steeds meer Delftenaren de weg naar Wine and More te vinden. Terecht, want je vindt er dingen die je nergens anders in Delft vindt.""Toen ik in Delft op Zondag vertelde dat ik hier een fles whisky van 9000 euro had staan kwamen er echt mensen kijken of dat waar was".

Wijn en gedistilleerd
Als Rotterdammer van oorsprong ontdekte Arjan ook dat er echt een verschil is in drankvoorkeuren per plaats: "Rotterdam is echt de stad van gedistilleerd. Delftenaren blijken toch behoorlijke wijndrinkers te zijn. Vooral Italiaanse en Portugese wijnen zijn populair. Daar heb ik wel op ingespeeld. Ik heb veel geleerd." Met de komende feestdagen in het vooruitzicht, wat raadt Arjan aan? "Als het om een mooi glas wijn gaat is de Cefiro Pinot Noir een goede keus. Een mooie wijn, met diepgang in vlezigheid. De druiven voor deze wijn worden op 400 meter hoogte, in een heet klimaat geteeld. 's Avonds koelt de zeebries de druiven weer af. De druiven gaan 'werken' door het temperatuurverschil en dat levert een bijzondere smaak op." Over de feestdagen gesproken; Arjan verzorgt voor bedrijven en organisaties graag een 'custom made' relatiegeschenk. "Geen confectie, maar echt iets bijzonders, en voor iedere prijsklasse." Ook voor particulieren die graag een flesje wijn als geschenk weggeven is Wine and More het juiste adres. "Ik pak cadeaus met zorg in. Dat kan variëren van een eenvoudig 2-vaks kistje wit en rood, tot een dinerbox met een mousserende wijn, twee rode en twee witte, en een dessertwijn. Of gewoon één fles natuurlijk."

Cognac
Uiteraard heeft Arjan nog steeds een uitzonderlijke voorraad whisky's en andere dranken in huis. (Ja, ook die fles 30 jaar oude Macallan malt whisky), waar hij met smaak over weet te vertellen. Neem de cognac. Net als whisky zijn daar veel regels en gewoonten aan verbonden. Cognac komt uit een bepaalde streek in Frankrijk. De Cognacstreek ligt net boven Bordeaux. Net als bijvoorbeeld Champagne mag het alleen cognac heten als het hier vandaan komt. Ook zijn er strikte regels in benamingen: "Je hebt de VS (Very Special) cognac van 2,5 jaar, de VSOP (Very Special Old Pale) van minimaal 4,5 jaar en de XO, de Exeptionally Old cognac, die minimaal 6,5 jaar oud is." Overdreven? "Nee hoor. Zo weet je in ieder geval zeker dat je het echte topproduct hebt!"