Steenlegging Jan J. Schoonhoven, 1914 Delft – 1994 Delft

cultuur

DELFT - Op vrijdag 2 november onthult wethouder cultuur van de gemeente Delft, Bas Vollebregt, op initiatief van de stichting Licht op Schoonhoveneen steen voor het voormalig woonhuis van beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en zijn vrouw Anita. Het bestuur van de stichting heeft de steen laten maken om hiermee de aandacht voor Jan Schoonhoven te bestendigen. Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft zal toelichten hoe belangrijk Delft was voor Schoonhoven en hoe belangrijk Schoonhoven is voor het museum en voor Delft.

In 2015 heeft de stichting Licht op Schoonhoven een boek gepubliceerd over leven en werk van Jan J. Schoonhoven: Jan Schoonhoven Delft. Dit ter gelegenheid van de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft.

De publicatie laat zien hoe belangrijk Delft voor Schoonhoven was en hoe architectuurfragmenten uit Delft de basis vormen voor zijn tekeningen en de witte reliëfs waardoor hij zo beroemd is geworden.

Jan Schoonhoven is een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldend kunstenaars van de 20e eeuw. In 1958 richtte hij in Delft samen met Jan Henderikse, Kees van Bohemen, Henk Peeters en Armando de Nederlandse Informele Groep op.  In 1960 ging de groep, zonder Kees van Bohemen, verder als de Nul-groep, die deel uitmaakte van de internationale Zero-beweging. De kunstenaars beperkten de rol van de kunstenaar om het werk zo objectief mogelijk te maken. Schoonhoven onderschreef de uitgangspunten maar bleef het handwerk belangrijk vinden. Hij selecteerde architectuurfragmenten, zette ze horizontaal en verticaal in herhaling en maakte er witte reliëfs van, bestaande uit karton, papier-maché en muurverf.  Hij nam zijn leefomgeving als basis voor zijn tekeningen en reliëfs om te laten zien hoe mooi alledaagse dingen zijn. Als je maar de moeite neemt om goed te kijken.

Jan Schoonhoven en zijn vrouw Anita woonden met zoon Jaap op Vrouwjuttenland 19. Het huis ontbeerde iedere vorm van luxe. Zij gaven niet om luxe en geld, maar waren zeer gastvrij. Velen uit de kunstwereld in Delft en ver daarbuiten zijn hier te gast geweest. De stichting Licht op Schoonhoven vindt het daarom een belangrijke plek in Delft en hoopt met deze steen voorbijgangers te attenderen op het nationale en internationale belang van Jan Schoonhoven in de kunstwereld.