Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Zoek de verschillen, dat zal waarschijnlijk dagen werk opleveren. De oude luchtfoto stamt uit eind jaren vijftig en laat bijvoorbeeld nog maar een smal rijtje huizenblokken aan de Oostsingel zien. Ook van de Bomenwijk is nog geen sprake. De trein rijdt uiteraard nog gewoon gelijkvloers en het water stroomt nog probleemloos van de Westvest naar de Phoenixstraat. De Nieuwe Kerk staat weer eens in de steigers en de Koepoortbrug ligt al op z'n huidige plek. Er is nog geen brug van de Westvest naar het Stationsplein en aan de andere kant van de Westvest is de politie- en brandweerkazerne nog te zien. Ook de oude burelen van de Technische Universiteit, ingeklemd tussen de Westvest en de Oude Delft, zijn goed te zien.
Vorige week vlogen piloot René Bubberman en Willem de Bie weer een 'rondje Delft' en hadden een fraai zicht op de Spoorzone rond het station annex gemeentekantoor. En we weten het nu zeker: het lijkt toch net alsof er een groot ruimteschip naast het oude station is neergestreken? The Return of the Jedi, zoiets. Functioneel, alles er op en er aan, klaar voor de toekomst, arbo en anderszins heel verantwoord, maar het is eigenlijk gewoon een lelijke kolos. Tegensputteraars menen dat je van Delft geen museum moet maken en dat de Bouwkunde-uitstraling van de TU toch heel 2018 is. Wellicht valt het op de grond dan nog een beetje mee, c.q. minder tegen, vanuit de lucht is het gewoon schrikken: wat doet dat ding daar?!
Maar ach, we zijn uiteindelijk ook gewend geraakt aan het oude stadskantoor, winkelcentrum De Veste, de Buitenhof, Voorhof en meer architectonische hoogstandjes. Mooi station en stadskantoor, maar meer iets voor Delft-Zuid. Ook opvallend en meer geslaagd is de mooie brede Westvest en Phoenixstraat, waar het voor de fietser en de voetganger goed toeven is. Een snufje Pokon voor de boompjes en het komt allemaal wel goed.

Speciaal voor de lezers van Delft op Zondag hebben Bubberman en de Bie nog een extra rondje binnenstad gevlogen en een filmpje gemaakt. Bekijk je stad van bovenaf:
https://www.dubbeldelft.nl/fotos/. Onderin de pagina staat het bewuste filmpje. Beelden om van te 'dronen'....

Afbeelding