Lienke Wolff, enthousiast vrijwilliger bij SamSam Uitvaartcoaching
Lienke Wolff, enthousiast vrijwilliger bij SamSam Uitvaartcoaching

SamSam uitvaartcoaching helpt mensen met een smalle beurs

Algemeen

DELFT - SamSam Uitvaartcoaching is een vrijwilligersorganisatie in Rotterdam die nabestaanden met een smalle beurs ondersteunt bij een overlijden. Het doel is om problemen en schulden te beperken en liefst te voorkomen. De uitvaartcoaches van SamSam zijn geschoold op het thema, ze zijn op de hoogte van regelgeving, kennen de valkuilen en kunnen zo nodig verwijzen naar professionele organisaties die ondersteuning bieden. Inmiddels is er ook een Delftse tak. Een tak die de de voorzitter van de stichting, Lienke Wolff, in haar 'portefeuille' beheert. Volgens haar verdient iedereen een mooie uitvaart, ook 'de mensen die verder bijna niemand hebben'.

SamSam Uitvaartcoaching is vijf jaar in bedrijf. Lienke was er vanaf het allereerste begin bij betrokken.
"We coachen en informeren mensen. Voor advies moeten ze een deur verder. Voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid geven we voorlichting. Vaak vinden dat mensen een beetje eng, want niemand praat graag over de (naderende) dood. Dit doen we door middel van huisbezoeken of op uitnodiging. Laatst bijvoorbeeld ging ik in Rotterdam bij Humanitas op bezoek om over ons werk te vertellen. Als iemand ons belt en meteen laat weten dat er bijna geen geld is om de uitvaart te bekostigen, komen wij langs en kijken we naar de mogelijkheden. Een toegevoegde waarde hierbij is dat we mensen proberen aan te zetten om zoveel mogelijk zelf de regie over de uitvaart in handen te nemen. De eigen invulling helpt bij de rouwverwerking."

Bijzondere bijstand
Blijkt nou dat er inderdaad geen geld beschikbaar is, bijvoorbeeld bij nabestaanden die moeten leven van een bijstandsuitkering, dan kan er een aanvraag worden gedaan voor bijzondere bijstand. In Delft wordt dit op een heel fijne, open en warme manier behandelt. Ze denken goed mee en werken met korte lijnen. We ondersteunen de nabestaanden bij het invullen van de bijbehorende paperassen, door over de schouder mee te kijken. Verder kijken we of het nodig is om de eventueel beschikbare erfenis beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. In Rotterdam wordt onze hulp ongeveer drie keer per maand ingeschakeld. In Delft moet het allemaal nog een beetje opstarten, moeten onze speciale dienstverlening nog bekend raken. Ik heb het afgelopen jaar vijf mensen mogen helpen.

Verzekeringen
Een van de problemen bij mensen met een smallere beurs, is dat ze in tijden van krapte vaak als eerste de verzekeringen stopzetten, dus ook de uitvaartverzekering. Op dat moment geconfronteerd worden met een uitvaart kan tot stress leiden. Wij zijn er om te ondersteunen waar nodig. Wat te denken van vluchtelingen, nieuwe Nederlanders? Die hebben maar een heel klein sociaal netwerk. Voor veel minder dan de gebruikelijke, hogere kosten kan al een mooie uitvaart geregeld worden. We informeren over de goedkoopste opties en wijzen op sites, waar offertes kunnen worden aangevraagd. Op velerlei vlak is vaak een goedkopere optie te vinden, zonder meteen al teveel op 'kwaliteit' in te hoeven boeten. Heb je een dure aula nodig of is er wellicht ook een kerk beschikbaar? Is het nodig om een chique kist te bestellen? Of kun je besparen op het aantal volgauto's? Thuis opbaren en eventueel daar de rouwdienst houden is ook te organiseren, vooral voor mensen met een kleine kring van nabestaanden.

Rouwverwerking
Bij SamSam zoeken we het persoonlijke in mensen. Ik heb zelf rouw- en verliesverwerking/begeleiding gestudeerd, maar ik wil gewoon niet verdienen aan de ellende van een ander. Het allereerste begin van de verwerking begint bij een mooie uitvaart. We proberen de mensen te coachen om in hun eigen kracht te gaan staan. Dat wordt door mij aangeboord en vandaar uit gaat men handelen, zelf dingen oppakken. Wij blijven op de achtergrond ter ondersteuning.

Mooie verhalen
Naast de vrijwillige uren voor SamSam en de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) zit ik ook twee dagen per week op de bus bij Connexxion, het vraagafhankelijke taxibusje. Daar ontmoet ik over het algemeen oudere mensen, die mij hun hele levensverhaal vertellen. Daar leer ik van en als ik ze dan vertel over wat we doen bij SamSam, tonen ze vaak veel interesse. Ze vinden het heel bijzonder en weten vaak niet wat er allemaal voor 'minder' mogelijk is in de uitvaartbranche. Toen ik een keer op een lezing in Den Haag heel enthousiast vertelde over ons werk, kreeg ik van een oudere heer de opmerking:" Je vertelt het zo leuk, ik zou bijna eerder dood willen gaan." Dat zijn de krenten in de pap. Ons werk levert veel complimenten op van de nabestaanden. Door ze zelf de regie in handen te geven, brengen we de families dichter bij elkaar. Het is fijn om vrijuit over de dood te kunnen praten, want dan kunnen er al veel zaken vooraf geregeld worden. We komen graag langs om over onze werkzaamheden en de mogelijkheden te vertellen. Op onze jaarlijkse themadag zijn presentaties en workshops."
www.samsamuitvaartcoaching.nl