Jeroen de Kort, in zijn element bij tennisvereniging De Delftse Hout
Jeroen de Kort, in zijn element bij tennisvereniging De Delftse Hout

'Vroeger ging je naar stijldansen, nu neem je golfles'

sport

DELFT – Over een tennisveld tekenen op straat, de service van John McEnroe imiteren, een sterke kop op de vereniging en golfles. Een gesprek met Jeroen de Kort van tennisvereniging Delftse Hout.

Tekst & foto: Willem de Bie

Jeroen de Kort wilde, net als heel veel andere kleine jongens, op voetbal. Zijn moeder vond 'm nog wat jong, hij moest eerst maar op gymles. En aldus geschiedde, met frisse tegenzin.
"Twee jaar later mocht ik wel. Ik werd lid van voetbalvereniging Hercules in Utrecht, mijn geboorteplaats. Ik vond 't geweldig, voetbal!"
Jeroen doorliep alle lagen, van de 'e-tjes' tot uiteindelijk de 'b-jeugd'.
"Het was bij ons in de buurt allemaal voetbal wat de klok sloeg. We hadden een trapveldje vlak bij huis waar veel jongens uit de buurt kwamen voetballen."
Op zijn twaalfde komt Jeroen in aanraking met tennis en raakt enthousiast:
"Had ook te maken met het feit dat voetbal, zeker op een hoger niveau, toch flink ruwer werd. Het is een echte contactsport. Toen de twee competities elkaar in de weg gingen zitten qua planning, heb ik uiteindelijk voor tennis gekozen."
Jeroen gaat tennissen bij 'Iduna' in Utrecht.
"Ik was en ben geen grote speler. Ik moet het vooral hebben van mijn inzet, want ik ben behoorlijk fanatiek. Het was echt ploeteren op de tennisbaan, maar ik had er lol in. Het was de tijd van grote tennissers als John McEnroe, Bjorn Borg en Jimmy Connors. Wij hadden in onze straat een soort zigzag in de weg waar de straat wat breder werd en daar tekenden wij een tennisveld op. Hier oefenden we, zonder net, dat wel. Je had toen de historische Wimbledon-finale Borg tegen McEnroe, met die belangrijke, bloedstollend spannende tie-break. Met uiteraard veel misbaar van McEnroe, daar stond-ie, naast zijn vrij aparte serveren, om bekend. Grappig is dat nu, zo'n dertig jaar later, nog steeds delen van dat geverfde veld op het asfalt te zien zijn... Sport betekent voor mij je eigen grenzen opzoeken, jezelf uitdagen en inspanning leveren. En natuurlijk het wedstrijdelement. Ik wil altijd winnen, maar als dat een keer niet lukt, slaap ik er geen minuut minder om."
Jeroen gaat studeren in Rotterdam en komt via de studenten-sportkaart met andere sporten in aanraking zoals zaalvoetbal, squash en badminton.
"Na mijn studie ben ik gaan samenwonen, eerst in Rotterdam, daarna in Amsterdam. In 1995 waren we aan het kijken naar huizen en daar vonden we het huis dat we wilden. En dus ga je ook sporten, tennissen in Delft. Eerst bij DTB en wat later bij De Delftse Hout. In 2001 zijn we verhuisd naar Emerald, een goede wijk voor opgroeiende kinderen."
Al snel zag de tennisvereniging aan het Laantje van Levenslust dat Jeroen capaciteiten had voor de club:
"De club was op zoek naar een voorzitter en ik heb me daar voor laten strikken. Het is een mooie club, die gebruik kan maken van een fantastisch tennispark! Dat geeft ook de energie om wat extra's te doen. We organiseren veel activiteiten die gewaardeerd worden, en dat levert ook weer vrijwilligers op. Mensen er bij betrekken, dat is belangrijk."
Een ander aspect van de club is het goede presteren op regionaal niveau:
"We hebben nu een groepje van vijf regionale topspelers die nadrukkelijk voor De Delftse Hout kiezen. We ondersteunen vanuit de vereniging financieel vooral met geld van de sponsors, zodat de leden er minder aan bij hoeven dragen. Die vijf, maar eigenlijk al onze leden, zijn erg blij met de nieuwe ondervloer die in de binnenhal ligt. Dat is er één op professioneel niveau en dat trekt ook spelers aan."
TV De Delftse Hout doet het goed: het is een van de grootste clubs uit de regio met zo'n 1100 leden, waarvan 250 jeugdleden. Die brengen samen met de onlangs verbouwde kantine, 'het ankerpunt van de vereniging', het geld binnen om een goed beleid te voeren. Met een bestuur dat een energiek beleid voert:
"We proberen als bestuur aandacht in de breedte te houden: jeugd, de toppers, de competitie, de toernooien en gezellige activiteiten daar omheen. En het is natuurlijk ook een prachtige sport! Het is heel sociaal - ik tennis bijvoorbeeld veel met vrienden - en het is ook een technische sport. Het is wel jammer dat het door de KNLTB bedachte puntenstelsel zeker voor de jeugd belastend kan zijn."
Beoefend Jeroen ook andere sporten?
"In 2001 begon ik met hardlopen. Voor mijn werk ben ik veel onderweg. Lopen is een geweldige manier om je hoofd even lekker leeg te maken. Heerlijke sport! Ik heb acht marathons gelopen, zeven keer Amsterdam en een keer Mallorca. En -ook leuk- met mijn vrouw op golfles. We spelen geregeld met vrienden. Samen golflessen nemen is het nieuwe stijldansen...."