Afbeelding

Festival combineert kunst en technologie

cultuur


DELFT - HighLight is het nieuwe art & technology event van Delft. Tijdens HighLight, zaterdag 17 november, zie en hoor je op acht locaties in de stad wat de impact van techniek is op onze maatschappij.

Door Ruud Stift

Teun Verkerk, manager Maker Space Science Centre Delft:
"HighLight toont spectaculaire werken en ontdekkingen, maar vertelt ook de verhalen van makers, ontwerpers, architecten en technische bedrijven. De gemeente Delft wilde 'zoiets' als GLOW Eindhoven en het Amsterdam Light Festival. Wij dachten: "Dat kunnen we in Delft ook en dan vertaald naar de moderne tijd. Dus niet meer de nadruk op oude kunst (Vermeer, Delfts Blauw), maar op de hedendaagse Vermeers. Kunst met een hoofdletter K, maar zonder het elitaire randje. Focussen op het experiment, van hoog niveau en spectaculair."

Nina Voets:
"We willen het makersklimaat bevorderen en de impact van techniek op de maatschappij tonen. Delft is een techniekstad. Met HighLight laten we de volgende stap in beeldende kunst zien. Kunstenaars en techneuten die samen aan het 'sleutelen' slaan. Volgens de slogan van de stad, 'creating history'. Hoe je met technologie leuke en mooie kunst kan maken. Heel expressief, dus we zien ook prototypes en proeftuinproducten."

Teun:
"Eén van de kunstenaars, Philip Beesley, ontwikkelt al 25 jaar levende architectuursystemen. Hij maakt, samen met studenten van de TU Delft, een nieuw sculptuur. Dit kunstwerk, een levend bos, zal als primeur op HighLight te zien zijn. De tweeledige uitleg van de festivalnaam is dat je allemaal hoogtepunten kunt zien. Daarnaast wilden we ook uitlichten wat we allemaal hebben, wat er allemaal mogelijk is in Delft. De technische, innovatieve kant. Op zoek naar de kunst van vandaag en morgen. Om in Delft zoiets goed te laten lukken, moet er wel goed samengewerkt worden. Gelukkig zagen alle deelnemers de potentie van dit festival. Een festival met eigen identiteit, geen kopie van de eerder genoemde evenementen. Ondanks het kleinere budget zetten we toch een volwassen programma neer met 'grote' werken."

Nina:
"Normaal is er toch een kloof tussen de TU en de binnenstad. Teun ziet bij het Science Centre natuurlijk alle nieuwe ontwikkelingen langs komen. Met dit festival proberen we een brug te laten staan, verbindingen te maken. We dagen techbedrijven uit om volgend jaar mee te doen."

René Jacobs, financiën / 'chef koffie':
"Het centrum van HighLight ligt bij Theater de Veste en OPEN. Vanaf daar loopt de route langs kunstwerken aan de Brabantse Turfmarkt en via het Vesteplein eindigt het bij het Science Centre. Een mooie route met een goed programma. Er zijn drie 'buiten'-locaties: het Vesteplein en twee keer langs de route is er een kunstwerk boven of in de grachten te zien, een projectie en digitale onderwaterdieren (lichtgevende kwallen)."

Nina:
"Als je langs de mooiste pareltjes van de stad loopt, zorgen licht- en geluidskunstenaars dat al je zintuigen aan gaan staan. Het heerlijke muziekprogramma is van de jongens van Tango Soundsystem. Je kunt ook deelnemen aan het lezingen- en debatprogramma Artificial Intelligence in Theater de Veste. HighLight als Museumnacht 2.0. Maak het mee!"