Martin Idenburg omringd door zijn medewerkers met van links naar rechts Colin, Ron en Lex.
Martin Idenburg omringd door zijn medewerkers met van links naar rechts Colin, Ron en Lex.

De Snor tegen prostaatkanker terug bij Idenburg

Algemeen

DELFT - Het was wel even schrikken, vier jaar geleden is het nu. In september 2014 werd bij Martin Idenburg prostaatkanker geconstateerd. Met rugklachten had hij zich gemeld in het ziekenhuis. Toen de arts bij het weg gaan vroeg, toen Martin z´n jas al aan had, "kan ik nog iets anders voor je betekenen?" Toen was zijn antwoord: "ik zou mijn prostaat wel eens na willen laten kijken."
Zoals borstonderzoek bij vrouwen heel gewoon is, zou ook het taboe op prostaatcontrole opgeheven moeten worden. "Veel mensen durven zich niet te laten controleren, maar het is echt heel belangrijk. Zo heb je het niet en zo heb je het wel."
En bij Martin was het na bloedcontrole, helaas, dus wel het geval. "In mei van dat jaar heb ik in twee maanden 38 bestralingen ondergaan. En sindsdien om het half jaar controle. De PSA-waarde in het bloed toont aan of je prostatites hebt of in het ergste geval prostaatkanker." Per jaar wordt bij twaalfduizend mannen prostaatkanker ontdekt, waarvan er ieder jaar drieduizend overlijden. "Gelukkig is de behandeltechniek nu weer verder dan vier jaar geleden. Ik heb destijds bewust voor bestralingen gekozen en niet voor een operatie. Daarvan kan je incontinent worden en dan zou je steeds met een luierbroekje moeten lopen." Behandelingen aan prostaatkanker zijn zowel lichamelijk als geestelijk heel zwaar. Martin Idenburg heeft veel steun gehad aan zijn gezin en gelukkig een goede opvang binnen zijn bedrijf Idenburg Car Solutions, waar hij gewoon is blijven werken. "En we doen al acht jaar mee aan MOVEMBER, waarbij iedere werknemer zijn snor laat staan. Om de nadruk te leggen op mannelijkheid, maar ook op typische mannenziektes, zoals prostaat- en teelbalkanker, waar nu nog vaak een taboe op rust. Juist dat taboe moet doorbroken worden, waardoor het voor mannen makkelijker wordt om naar een arts te stappen. Zodat ze er op tijd bij zijn als ze iets onder de leden hebben." Dus laat in MOVEMBER allemaal je snor staan!