24-uurs hackathon voor lokale klimaatuitdagingen

Algemeen

DELFT – Samen met meer dan 100 wereldsteden komt Delft op vrijdag 26 oktober en zaterdag 27 oktober in actie tegen klimaatverandering tijdens de bekroonde Climathon van EIT Climate-KIC. Meer dan 60 studenten, onderzoekers en ondernemers sluiten zich 24 uur op in The Green Village op de campus van de TU Delft om de actuele klimaatuitdagingen te hacken. Zij gaan op zoek naar creatieve oplossingen voor de omslag naar een gasloos en klimaatneutraal Delft. 

Urgenter dan ooit  
Steden dragen momenteel voor meer dan 70% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom is het urgenter dan ooit dat steden actie ondernemen om het klimaat te verbeteren. Helemaal als je je bedenkt dat in 2050 meer dan 70% van de wereldbevolking in steden woont. Kirsten Dunlop, CEO van EIT Climate-KIC, voegt hieraan toe: "Op overheidsniveau gaan de veranderingen helaas nog niet zo snel als we zouden willen, terwijl er onder burgers heel veel talent en enthousiasme aanwezig is om het klimaatprobleem aan te pakken. Met de Climathon geven we vastberaden burgers een platform om ideeën te verzinnen die impact hebben voor hun eigen stad."

Van gas los en klimaatneutrale wijken
Om een klimaatneutrale stad te worden staat Delft voor de opgave om hetaardgassysteem in de gemeente om te vormen en samen met bewoners te werken aan innovatieve en klimaatneutrale wijken. Met deze twee uitdagingen, die onderling nauw met elkaar verbonden zijn, gaan de deelnemers van de Climathon op zoek naar nieuwe technologische oplossingen en de rol van bewoners bij de ontwikkeling en toepassing van deze ideeën. Hoe kunnen bewoners een onderdeel worden van de transformatie naar duurzame en alsmaar vernieuwende wijken in Delft? En hoe ziet de gebiedsontwikkeling en besluitvorming er dan uit? 

Dreamteams 
Na het startsein op vrijdag 26 oktober gaan studenten en professionals uit werkvelden als architectuur, economie, software engineering, technische bestuurskunde, elektrotechniek en stedelijke ontwikkeling in multidisciplinaire teams aan de slag met oplossingen voor de omslag naar een gasloos en klimaatneutraal Delft. Ze worden begeleid door verschillende experts vanuit de TU Delft, de gemeente Delft, een bewonersorganisatie en het bedrijfsleven. Zo ontstaat een dynamiek die, zoals is bewezen tijdens eerdere Climathons, het mogelijk maakt om met baanbrekende ideeën te komen. Na 24 intense uren van samenwerking en het verkennen van oplossingen presenteren de teams hun ideeën aan een jury. Zij beoordelen de oplossingen op onder andere sociale impact, technologische haalbaarheid en marktimplementatie. Resultaten uit de Climathon Delft krijgen niet alleen een plek in het nieuwe Urban Energy Platform (UEP) van de TU Delft maar het winnende team krijgt ook de kans om mee te doen aan het Green House programma van EIT Climate-KIC. Gedurende zes maanden worden de winnaars aan de hand van financiering, regelmatige coachingssessies en markttests via dit programma geholpen hun innovatieve klimaatideeën om te zetten in een duurzaam bedrijfsmodel.