Levenseinde en dementie

Algemeen

DELFT - De expositie: 'Gezichten van Dementie' is tot en met 18 november te zien in het Prinsenkwartier in Delft. Een expositie waarmee kunstenaar Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer en filmer Gijs Wanders diverse aspecten van dementie bespreekbaar willen maken.

Herman schilderde portretten van mensen met dementie in aquarel. Gijs interviewde de partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van.

Ingrijpend
Dementie is een hersenziekte met ingrijpende gevolgen voor de betrokkene zelf, maar ook voor zijn of haar naasten. Openheid over de ziekte en acceptatie van steun en hulp uit de eigen omgeving en van professionele deskundigen helpt doorgaans om te leren leven met dementie en te genieten van wat nog wel kan. Ook zorgen de vele initiatieven op het gebied van een Dementievriendelijke Samenleving ervoor dat mensen met dementie meer begrip ondervinden en langer mee kunnen doen in de samenleving. Dementie kan echter niet genezen worden, waardoor een goede begeleiding en zorgverlening van essentieel belang is.
De hedendaagse dementiezorg wordt steeds vaker gekenmerkt door een persoonsgerichte zorg, hetgeen de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten ten goede komt, ook in de laatste levensfase. Sommige mensen besluiten, na de vaststelling van dementie, een verzoek tot euthanasie op te stellen, omdat zij niet het gehele ziekteproces door willen maken. Kunstenaar Herman van Hoogdalem schilderde een aantal van hen.

Aspecten levenseinde
Op initiatief van de Alzheimer afdeling Delft-Westland-Oostland vindt op donderdag 1 november een bijeenkomst plaats over diverse aspecten van het levenseinde bij dementie. Onder leiding van Gijs Wanders delen ervaringsdeskundigen en professionals hun inzichten en ervaringen op dit gebied. Naast Herman van Hoogdalem, leveren Anneke Lutgerhorst, ervaringsdeskundige, en dr. Louis Gussenhoven, huisarts en SCEN arts, een bijdrage aan de bijeenkomst. Ook komen deskundigen uit de DWO regio aan het woord, waaronder Lies Rutten, casemanager dementie, werkzaam bij Buurtzorg. Margot van Acker, gespecialiseerd in de psychosociale begeleiding van mensen met dementie en hun mantelzorgers, werkzaam bij Pieter van Foreest en tot slot dr. Wim van den Dool, specialist ouderengeneeskunde, eveneens werkzaam bij Pieter van Foreest.
U bent, na aanmelding, van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen op 1 november 2018, in het Prinsenkwartier, St. Agathaplein 4 te Delft. Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via: magikgaan@alzheimerdwo.nl of via: 06-30594695.