Afbeelding

Hemd van het Lijf: Dirk van Dien

vaste rubrieken

Het werk van beeldend kunstenaar Dirk van Dien en de inhoud en afbeeldingen van het Handorakel verdienen een Nationaal podium.

1. Waarom hier op de foto?
Dit is dé plek van de schilder, het atelier. Het is zo stil, dat ik me geweldig kan concentreren.

2. Heb je nog meer speciale plekken?
Het vertrouwde beeld van de stad in de verte met de torens van de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk, Molen de Roos en de Vermeertoren, vanuit het zuiden gezien. Dat zie je terug in mijn werk.

3. Hoe bevalt het vak van beeldend kunstenaar?
Het ambacht is prachtig. Dat vind ik van al het handwerk. Het is wel moeilijk om van de kunst te leven en soms ook eenzaam.

4. Hoe typeer jij je eigen werk?
Bij alles wat ik maak volg ik altijd m'n natuur. Het spel met de beeldende middelen en daar expressie aan toevoegen vind ik erg belangrijk.

5. Welke hoogtepunten heb je gevierd?
De tentoonstelling in het Museum Prinsenhof toen ik 50 werd, de opdracht van de Delftse Courant: een beeld voor de begrafenis van Prins Claus en de exposities in het Provinciehuis Zuid-Holland, Galerie Meij en Meij in Delft en Gallery Godá in Amsterdam.

6. Kun je iets vertellen over je laatste project 'het Handorakel'?
In 1647 schreef de Spanjaard Baltasar Gracián het 'Handorakel en kunst van de voorzichtigheid' met 300 intrigerende aforismen, korte bondige uitspraken. Een soort handleiding voor de omgang met mensen en nog steeds actueel. In drie jaar tijd heb ik elk van de 300 spreuken van een beeld voorzien. Het zijn illustraties met een vast formaat die het gevoel dat de spreuk oproept moet versterken of juist aanvullen.

7. Waarvan was je zo onder de indruk?
Ik was onder de indruk van de inhoud en actualiteit. Vooral van de eerste spreuk 'Het komt nu op alles aan'. Dat deed me denken aan een uitspraak van Mark Twain. Die zei ooit dat twee dingen belangrijk zijn. De dag dat je geboren bent en de dag dat je weet waarom.

8. Wat gaat er met het Handorakel gebeuren?
Door de inzet van Antoinette Wijffels van Lijm en Cultuur wordt het Handorakel tentoongesteld. Er worden debatavonden georganiseerd met telkens een actueel maatschappelijk thema en bijpassende spreuken van Gracián, die daar een verrassend licht op werpen.

9. Heb je het idee dat je als kunstenaar wordt erkend?
Als mensen waarderen wat je doet is dat erg fijn, dat geeft je leven betekenis. Het Handorakel zou een goed en Nationaal podium verdienen. Daar zijn we mee bezig.

10. Als ik burgemeester van Delft was....
Zou ik de combinatie cultuur en techniek meer zichtbaar willen maken en de gelegenheid bieden dat een podium te geven.