Herman van Hoogdalem schilderde portretten van mensen met dementie.
Herman van Hoogdalem schilderde portretten van mensen met dementie.

Gezichten van dementie

cultuur

Alzheimer Nederland Delft-Westland-Oostland haalt voor het 20 jarig bestaan "De gezichten van dementie" naar Delft. De ontroerende en pakkende schilderijen zijn te zien in het Prinsenkwartier.

Herman van Hoogdalem schilderde portretten van mensen met dementie als eerbetoon aan zijn overleden moeder, die ook dementie had. Het zijn ontroerende, metershoge aquarellen van mensen in al hun kwetsbaarheid. De portretten raken je. 'Geen mens kan er omheen', zegt Gijs Wanders in De Telegraaf. 'En dat je ze niet kunt ontwijken is precies de bedoeling.'

Intieme gesprekken
Gijs interviewde partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van. Het waren intieme gesprekken waarin Gijs vragen stelde die de mensen zichzelf soms nog niet hadden gesteld. 'Denk je dat ze nog van je houdt?' is daar een voorbeeld van.

Bespreekbaar maken
In totaal zijn acht portretten gemaakt. 'Ons doel is het bespreekbaar maken van de ziekte van Alzheimer, in een vergrijzende samenleving die er steeds meer mee te maken zal krijgen.' Het laatste portret is van Gijs Wanders' vader. 'Jammer dat ik hem in woorden niet meer kan bereiken, maar in gevoel was hij nog nooit zo dichtbij.'

Opening
De portretten en film zijn van 19 oktober t/m 18 november te zien in het Prinsenkwartier. Op 19 oktober om 16.00 uur opent wethouder Ankie van Tatenhove van gezondheid en zorg, jeugd en onderwijs en sport en cultuur de tentoonstelling. Aansluitend zullen Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem om 17:30 uur een lezing geven over het werk.
Naast de expositie en de openingslezing zullen er nog een tweetal lezingen worden gegeven.
Meer informatie? Zie https://prinsenkwartier.nl