Kunstenaar Dirk van Dien heeft aforismen omgetoverd in schilderijen
Kunstenaar Dirk van Dien heeft aforismen omgetoverd in schilderijen

Het komt nu op alles aan!

cultuur

DELFT - Het najaar bij Lijm & Cultuur staat in het teken van deze intrigerende spreuk en de 300 kunstwerken die de Delftse schilder Dirk van Dien aangespoord door deze oproep heeft gemaakt.

In 1647 schreef de Spaanse jezuïet Baltasar Gracián het 'Handorakel en Kunst van de Voorzichtigheid' met 300 intrigerende zogenaamde aforismen. Een soort handleiding voor de omgang met mensen. Dirk van Dien was zo onder de indruk van de inhoud en actualiteit - vooral van de eerste spreuk 'Het komt nu op alles aan' - dat hij in 2015 begon aan een groots project. In drie jaar maakte hij van elk van de aforismen een schitterend schilderij. Zij vormen dit najaar onze inspiratie en decor.

Expositie
Vanaf maandag 22 oktober zijn ruim honderd van Dirk's werken te bewonderen in het Experiment op Lijm & Cultuur. Het restaurant is op werkdagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Debatavonden
Rond het werk van Dirk en Gracián worden debatavonden georganiseerd met een actueel maatschappelijk thema en bijpassende spreuken van Gracián die daar een verrassend licht op werpen. Dirk vertelt die avond over de gekozen werken, speciale gasten praten er over met het publiek. De avonden zijn o.m. op woensdag 31 oktober, 7 en 14 november. Thema's zijn 'Vertrouwen & Fake News', 'Macht', 'Lust en Bezit' en 'Jan Salie Geest'. Hou de website in de gaten voor meer informatie!

Rossini Festival
Het 4e weekend van november staat in het teken van een kunstenaar die ook intrigerende keuzes maakte: Rossini. Koop kaarten voor de unieke muziektheatervoorstelling Rossini.nu, kom naar de educatieve openbare repetitie of doe mee met het scratchconcert Rossini.scratch. Informatie over ons programma en kaarten: www.lijmencultuur.nl.