NEN heeft een City-AED geplaatst voor het gebouw aan de Vlinderweg in Delft.
NEN heeft een City-AED geplaatst voor het gebouw aan de Vlinderweg in Delft.

NEN installeert CITY-AED

Algemeen

Uit onderzoek blijkt dat elk jaar 2500 levens worden gered als er voldoende openbare (City) AED's worden geplaatst. NEN heeft daarom besloten om als eerste organisatie in Nederland een City-AED te plaatsen voor het gebouw aan de Vlinderweg in Delft.

Door een snelle samenwerking tussen Spie, van Leeuwen Oplaadpalen, City-AED en NEN is dit binnen een maand gerealiseerd. City AED is ontstaan uit een burgerinitiatief om goede en 24/7 openbare AED's te plaatsen en te beheren zodat deze snel ingezet kunnen worden bij een hartstilstand. Op basis van praktijkervaringen is het City AED concept ontwikkeld: een gestandaardiseerde 24/7 openbare AED in een buitenkast, inclusief alle zaken daaromheen zoals: AED locatiekeuze (6-minutenzone), financiering, beheer en onderhoud, bewaking, verzekering, training, publieksvoorlichting etc.

Functioneren
City AED beheert de AED en zorgt ervoor dat deze te allen tijde goed functioneert. De ingebouwde accu zorgt ervoor dat deze AED altijd zelfstandig werkt. Is er bijvoorbeeld een stroomuitval, dan heeft dat geen effect op de AED.

Samenwerking
De samenwerking tussen City-AED en NEN is ontstaan tijdens een bijeenkomst van het Albedo-netwerk. City-AED is een initiatief van Marcel Mattijsen. Hij maakte Edwin van der Zijden van NEN enthousiast. Van der Zijden hoopt uiteraard dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de City-AED, maar indien noodzakelijk is deze beschikbaar voor omwonenden van NEN. Reanimatie én de inzet van een AED bieden binnen 6 minuten immers de grootste kans op overleving.
Meer informatie is te vinden op www.city-aed.nl