Ans Gielesen waste in de loop der jaren wel duizenden SV Den Hoorn voetbaltenues
Ans Gielesen waste in de loop der jaren wel duizenden SV Den Hoorn voetbaltenues

Bijzonder jubileum bij SV Den Hoorn

sport

Den Hoorn – Vrijwilliger Ans Gielesen (75) uit Den Hoorn vierde afgelopen week een bijzonder jubileum. Zij wast inmiddels vijftig (!) jaar de voetbalkleding van de twee hoogste elftallen van SV Den Hoorn.

"Voor ik begon deden de spelers, hun moeders waarschijnlijk, dat zelf. Toen we onze eerste sponsor kregen, bleek die daar niet zo blij mee. Iedereen deed maar wat en dat leverde niet altijd het beste resultaat op," vertelt Ans. "Toen heb ik het overgenomen, kleur bij kleur, alles wassen op dezelfde temperatuur en de kleding netjes uithangen en drogen op rekken. Dat leverde inderdaad een fraaier resultaat."
Sindsdien wordt al vijftig jaar lang de was op maandag gebracht en vrijdag weer opgehaald. "Ik ben er een dag mee bezig, maar ik doe het nogal altijd met veel plezier. En als m'n gezondheid het toelaat, ga ik er gewoon mee door."

Sloot
In die vijftig jaar is het nodige veranderd. Ans: "De kleding wordt minder vuil en de wasmachines zijn beter. Vroeger kwam het voor dat alles pikzwart zag van de bagger. Soms moest ik de shirts eerst uitspoelen in de sloot, voordat ik ging wassen."
Ans zit zondags niet meer op de tribune, maar volgt de club via het internet. "M'n gezondheid is niet heel goed meer, maar ook de sfeer is anders. De saamhorigheid was vroeger, toen we nog aan de Woudseweg speelden, groter. Alleen mensen uit Den Hoorn kwamen bij de club, nu zie je ook veel mensen van buiten. Het gaat er allemaal wat professioneler, minder persoonlijk aan toe. Maar SV Den Hoorn blijft natuurlijk altijd m'n club."