De litho 'Zonder titel' uit 1971 van Bram Bogart
De litho 'Zonder titel' uit 1971 van Bram Bogart

Prinsenhof eert Delftse kunstenaars

cultuur

DELFT - Het is al een tijdje geleden dat Museum Prinsenhof Delft 89 Delftse kunstwerken overnam uit de collectie van de voormalige Kunstuitleen Delft (SKD). Prachtig dat deze kunstwerken behouden blijven voor Delft. Maar, wanneer gaan we ze zien in het museum?

Door Ruud Stift

David de Haan, conservator van Museum Prinsenhof:
"De Delftse kunstwerken die we overgenomen hebben zijn voornamelijk werken op papier: prenten, tekeningen, collages en foto's. Kwetsbare kunst dus. Als je deze werken te lang aan licht bloot stelt, kan dat nadelig uitpakken voor de kwaliteit, de levensduur. We zijn bezig om een aparte zaal, de boven kruisgang, in te richten met werk van Jan Schoonhoven. De reliëfs die we al van hem hadden komen daar te hangen en natuurlijk ook de nieuw verworven prenten uit de DOK Delft-collectie. Alles bij elkaar hebben we het hier over een 15-tal werken, een mix van vaste collectie en nieuwe aanwinsten. Het ligt in de lijn der verwachting dat we deze zaal vanaf maandag 15 oktober open kunnen stellen voor het publiek."

Nul groep
"In de nabije toekomst zullen alle werken, dus ook die van de andere Delftse kunstenaars, Jan Henderikse, Truus Nienhuis, Bram Bogart en Henk Molenaar, hun eigen plek krijgen in het museum. Werken van De Delftse Informele Groep (1958-1959) en de daaropvolgende Nul groep (1960-1965). die - naast Armando en Henk Peeters- gevormd werd door Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. In 2014 werd Jan Schoonhoven al geëerd met een eigen '100 Jaar Schoonhoven'-tentoonstelling. In 2021 zal het 100e geboortejaar van Bram Bogart worden gevierd. Dan wijden we een tentoonstelling aan hem. Natuurlijk zullen ook de nieuw verworven litho's, zoals 'Zonder titel' uit 1971, deel uitmaken van deze tentoonstelling. Deze 'wisseling van de wacht' zal eens in de zoveel maanden plaats vinden. Deels omdat het niet anders kan. Preservatief, om het behoud te garanderen. En deels omdat we alle Delftse werken graag willen laten zien."

Tin en zilver
Wanneer de laatst overgedragen tinnen en zilveren objecten uit de collectie van de Waals Hervormde Gemeente Delft te zien zijn, kan De Haan nog niet zeggen.
"Die zijn nog maar recent in bezit. We zijn nog bezig om een vorm te vinden om deze objecten aan het publiek te kunnen tonen. Maar ook voor deze kunst geldt dat Museum Prinsenhof de taak heeft hier aandacht voor te vragen en de werken met het publiek te delen."
De heer Van Santen, het laatste kerkenraadslid van de Waals Hervormde Gemeente Delft: "Na de overdracht van de kerk aan de gemeente Delft in 2014 werd het tijd om ook de collectie over te dragen. Voor de Waals Hervormde Gemeente is het van belang dat deze bijzondere collectie in Delft kan blijven en voor de toekomst veilig gesteld blijft."

Zeldzaam
De overgedragen collectie, van uitzonderlijk historisch belang, bevat zeer zeldzame voorwerpen die tussen de 17e en 19e eeuw zijn vervaardigd in Delft. Eeuwenlang werden ze gebruikt bij het Avondmaal, waaronder broodschalen, bekers en kannen voor de wijn. Tevens wordt de 18e-eeuwse inrichting van de consistoriekamer, met het schoorsteenstuk, de stoelen, spiegel en naamlijsten van de kerkenraadsleden vanaf 1585, onderdeel van de collectie van Museum Prinsenhof Delft, naast twee zilveren doopvonten uit 1655 en 1719.