Loes van der Holst met een van haar schilderijen. Loes is tevens de maker van de Bronzen Hugo, het beeldje dat ieder jaar door Delft op Zondag wordt uitgereikt aan de Bekendste Delftenaar. Het ontwerp daarvan is ook te bezichtigen.
Loes van der Holst met een van haar schilderijen. Loes is tevens de maker van de Bronzen Hugo, het beeldje dat ieder jaar door Delft op Zondag wordt uitgereikt aan de Bekendste Delftenaar. Het ontwerp daarvan is ook te bezichtigen.

Kunst van Loes van der Holst in het Historisch Joris

cultuur

In het prachtige pand van Historisch Joris zijn schilderijen en beeldjes van kunstenares Loes van der Holst te bezichtigen. Nog tot en met 3 november is de overzichts- en verkoopexpositie te bewonderen.

Met de tentoonstelling wil Loes laten zien wat ze doet in het dagelijks leven. De series schilderijen die door het gebouw hangen zijn zeer divers en afwisselend. "Iedere serie wordt geïnspireerd door een nieuwe nieuwsgierigheid", vertelt ze. "Zo maakte ik eens een landschap in opdracht, waar ik erg door geïnspireerd werd. Ik kreeg steeds meer ideeën, waarna er een hele serie is ontstaan. En zo volg ik al mijn andere 'nieuwsgierigheden', wat een heel diverse tentoonstelling oplevert."

Inspiratie
Zo zijn veel dieren en natuurelementen terug terug te vinden op de doeken, maar ook een serie doeken die gebaseerd op wereldberoemde kunstwerken. "De persoonlijke verhalen en de wijzen van schilderen van bekende kunstenaars uit het verleden, inspireerden me ook", vertelt Loes. "Ik was benieuwd naar de verhalen achter die schilderijen. Ik schilderde een klein stukje van het bekende schilderij na, om de wijze van schilderen te begrijpen, en maakte vervolgens een eigentijdse associatie van het schilderij."

Stijl
Loes omschrijft haar schilderstijl als figuratief en mixed media, wat zoveel inhoudt als dat ze allerlei verschillende middelen gebruikt om haar kunstwerken te maken. "Alles wat voor handen is, zonder dat het een zooitje wordt", lacht de kunstenares. "Van zand en gras tot rubber en potloodslijpsel, alles kan ik gebruiken in mijn schilderijen."

In gesprek
Voor haar expositie wil Loes niet alleen potentiële kopers en kunstliefhebbers uitnodigen, maar ook mensen die zelf kunstenaar zijn. "Het is al jaren sober gesteld in de kunstwereld. De mensen houden van kunst, maar vinden het lastig de drempel over te gaan en daadwerkelijk iets te kopen. Vroeger werd het echt gezien als een ambacht, nu wordt het meer gezien als een soort hobby, iets wat je maar gewoon leuk moet vinden om te doen. Je moet nu niet alleen goed werk kunnen leveren, maar ook heel goed jezelf op de markt kunnen zetten, voordat je de waarde van je schilderijen kan rechtvaardigen. Pas als je op tv bent geweest, met een heel gekke stunt in het nieuws komt of in het buitenland erkend wordt, is de waarde van je werk ineens legitiem. Denk maar aan Theo Jansen met z'n strandbeesten. Dat vind ik wel eens lastig in de kunstwereld. Ik zou graag daarover van gedachten wisselen met andere kunstenaars, of zij dit ook zo ervaren."

Meer informatie
De kunstexpositie is iedere dag te bewonderen. De precieze openingstijden staan op www.historischjoris.nl. Loes van der Holst is zelf iedere zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur aanwezig. Daar zal ze, indien er tijd voor is, ook live aan het werk te zien zijn aan een van haar laatste schilderijen. Meer informatie over Loes is te vinden op www.loesvanderholst.kunstinzicht.nl