Commotie afgelopen zomer op het Agathaplein, nadat veel Delftenaren er door gebrek aan informatie pas laat achter kwamen wat de gemeentelijke plannen zijn rond het Prinsenhof Museum
Commotie afgelopen zomer op het Agathaplein, nadat veel Delftenaren er door gebrek aan informatie pas laat achter kwamen wat de gemeentelijke plannen zijn rond het Prinsenhof Museum Foto: KOOS BOMMELE

Meepraatavond bij Top Delft over versterking van lokale journalistiek

Algemeen

DELFT – "Het Prinsenhof-rumoer van deze zomer is een treffend voorbeeld van wat er ook in Delft eigenlijk schort aan journalistiek", zegt oud-journalist Henk de Kat. "Inwoners van de stad weten nog nauwelijks waar hun gemeentebestuur allemaal mee bezig is. In feite wordt daarmee het functioneren van een groot goed – onze lokale democratie – steeds meer ondermijnd. Je ziet, en niet alleen in Delft, de maatschappelijke onvrede groeien en protestpartijen verder opkomen."

Als oud-redactiechef van de vroegere Delftsche Courant heeft De Kat het van dichtbij meegemaakt: "Ook bij mijn plaatselijke krant werden vanuit de directie steeds meer journalisten weg bezuinigd. En nu zitten we, net als alle andere gemeenten in Nederland, met de gebakken peren. Waar vind je nog informatie over wat de gemeenteraad of het waterschap zoal bekokstooft? Deze publieke overheden, met taken waarvoor iedereen belasting betaalt, zetten hun documenten weliswaar bijna allemaal op internet, maar wie klikt dat met regelmaat aan? Ook jongeren die meestal toch razend handig zijn met moderne media, zoeken niet gericht naar 'politieke' onderwerpen in hun eigen omgeving, blijkt uit Europees onderzoek."

Worsteling
Alle dorpen en steden worstelen met het probleem dat hun burgers de plaatselijke politiek niet meer volgen, simpel omdat er vrijwel geen aanbod meer is van betrouwbare, onafhankelijke journalistiek die het publiek bedient met vakmatig uitgeplozen informatie. Lokale kranten – zo die er nog zijn – verslaan nog amper de raadsvergaderingen, en ondanks miljoenen aan subsidies zijn er in de afgelopen jaren nog geen digitale mediavormen uitgedokterd die wel een breed publiek weten te bereiken met politieke onderwerpen. De Kat: "En zo ontstaan ineens 'Stop de moord op de poort' taferelen".

Openbaar debat
Deze herfst, op 16 november, wordt in Amersfoort de 'Dag van de Lokale Democratie' georganiseerd. Het zal dan vooral opnieuw gaan over het gebrek aan betrouwbare informatie over het doen en laten van gemeenten, en hoe dat op te lossen. Aan de vooravond van die landelijke manifestatie organiseert discussieplatform TOP Delft komende week, op woensdag 3 oktober, een openbaar debat over de stand van zaken in Delft. Inleider is dan Henk de Kat, die zal vertellen welk nieuw concept hij samen met oud-collega Stef Breukel heeft bedacht, beiden vanuit veertig jaar journalistieke ervaring, om toestanden zoals rond het Prinsenhof te voorkomen.
De Kat: "Wij hebben een informatiesysteem ontwikkeld dat iedere inwoner van Delft elke week volledig gaat informeren over alle gemeentelijke acties, plannen en vergaderingen. Vakjournalisten, die onafhankelijk van de gemeente werken, gaan dat verzorgen. Hun artikelen komen huis-aan-huis op papier, om echt iedereen te bereiken, maar zeker ook digitaal met daarbij verwijzingen naar alle onderliggende documenten en andere bronnen. Op die nieuwe website worden alle Delftenaren bovendien uitgenodigd om mee te praten en mee te denken over voornemens van de lokale overheid, op een moment dat de plannen nog in een heel pril stadium verkeren. We willen ook gaan schrijven over stadsinitiatieven vanuit de bevolking zelf."

Onderzoek
De Kat en Breukel hebben hun voor Nederland unieke media- en participatie-concept als Ei van Columbus in juni voorgelegd aan de gemeenteraad. Die heeft kort daarop unaniem besloten om er onderzoek naar te doen. Dat loopt nu, de uitkomst wordt begin 2019 jaar verwacht.

Praat mee
De Kat wil bij TOP Delft verfijnder uitleggen hoe het plan in elkaar steekt, wat naar zijn idee de voordelen zijn voor de hele stad, wat het gaat kosten en onder meer ook hoe bestaande media ervan kunnen profiteren. "Ook dit plan is nog in een beginstadium van besluitvorming. Dus in de geest van wat we zelf betogen over lokale democratie: 'Kom er die avond over meepraten", roept hij op.

Het openbare debat vindt plaats op woensdag 3 oktober bij TOP Delft. Aanvang: 20.00 uur, entree gratis. Locatie is het Prinsenkwartier aan het Sint Agathaplein 4.