Na de restauratie van de Nieuwe Kerk binnen is het nu tijd voor nieuw groen aan de buitenkant
Na de restauratie van de Nieuwe Kerk binnen is het nu tijd voor nieuw groen aan de buitenkant

'Wij willen de kerk teruggeven aan de stad'

Algemeen

Nieuwe tuin voor de Nieuwe Kerk

DELFT - Tijdens de vijfjarige restauratie van de Nieuwe Kerk deed de tuin dienst als bouwterrein. Daar komt volgende week verandering in. Aan het eind van het jaar moet de nieuwe tuin aan de zuidkant van de Nieuwe Kerk klaar zijn.

Door Ruud Stift

Wilco Blaak, Hoofd Oude en Nieuwe Kerk Delft, is blij dat de tuin in veel grotere glorie hersteld gaat worden.
"Het restauratiedeel is afgerond, de vrolijk met graffiti versierde schutting die om de tuin stond is weggehaald, dus we gaan in week 40 beginnen. Omdat de kerk er nu zo mooi bij afsteekt, hadden we bedacht meteen ook de tuin van een opknapbeurt te voorzien. De hele operatie gaat al met al zo'n zeven weken duren. Het is de bedoeling dat we voor het eind van het jaar een nieuw opgefriste tui kunnen presenteren."

Open uitstraling
"De tuin krijgt een open uitstraling. Het muurtje verdwijnt en de grond wordt opgehoogd. Tussen het grasperk zullen bloembollen ingezaaid worden en aan de achterkant, het koor van de kerk, komt hogere beplanting. Langs de kerk zelf komen nog een aantal bomen te staan. De tuin krijgt een natuurstenen rand, die als zitje kan dienen. Door de tuin op te frissen, brengen we het hele plaatje opnieuw tot leven."

Muurtje
"In vroeger dagen was deze plek een kerkhof. Toen de graven geruimd werden, werd de markt rondom de kerk gewoon door bestraat. Na de grote restauratie in de jaren '30 van de vorige eeuw is een afgesloten tuin ontstaan. Er werd een muurtje opgetrokken die de 'tuin', een strook gras met een paar hortensia's, omzoomde. Omdat de tuin niet toegankelijk was, viel er niet veel te beleven. We willen de kerk teruggeven aan de stad en daar hoort mijns inziens ook een open, uitnodigende tuin bij."

Toeristische trekpleister
De Nieuwe Kerk is een grote toeristische trekpleister voor de stad Delft. "Maar liefst 250.000 mensen bezoeken de Nieuwe Kerk op jaarbasis", zo weet Blaak te vertellen. "Maar we willen meer deel uit gaan maken van de gemeenschap, door bijvoorbeeld een diploma-uitreiking van een school te hosten, een concert van de plaatselijke muziekvereniging te faciliteren of een leerlingenconcert van De VAK. De Nieuwe Kerk als huiskamer van Delft! De plannen liggen er al wel, maar we willen hierover met de Delftenaar in gesprek gaan. Wat doen we wel en wat niet? Hoe kunnen we de eigen bewoners nog meer bij de kerk betrekken? De eerste stap is gezet. We zijn gastheer voor het jubileumconcert van de Koninklijke Harmoniekapel, wat volgend jaar gepland staat."

Verhuur
De Nieuwe Kerk is vooral ingericht op grote evenementen. "We kunnen maar liefst 1000 personen kwijt als het moet", zegt Wilco trots. "Ik zit wel eens bij overleggen met andere grote kerken, zoals de St. Bavo in Haarlem en de Grote Kerk in Dordrecht. Zij moeten het vooral van de verhuur hebben. Delft boft met de Oude en Nieuwe Kerk als toerismemagneet, een unieke positie."

Winactie
"Alle Delftenaren kunnen de komende tijd meedenken om de nog ontbrekende dingen, voldoende toiletten en kleinere zaaltjes, mogelijk te maken. Meedenken om de toekomst van onze kerk te bestendigen, met respect voor de historie, kan op twee manieren. Door middel van een Stadsgesprek in de Nieuwe Kerk, dinsdag 9 oktober om 20.00 uur, of door het invullen van een enquête op onze homepage www.onkd.nl. Dit kan tot en met 14 oktober, met kans op een diner voor twee in de toren van de Nieuwe Kerk en een hotelovernachting!"