Gesloopte auto op braakliggend terrein In de Veste, circa 1970 (TMS 259458) (foto: Arie Schüller)
Gesloopte auto op braakliggend terrein In de Veste, circa 1970 (TMS 259458) (foto: Arie Schüller)

365 dagen Delft: Winkelen in City Zuid

vaste rubrieken

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

'In 1970 zal Delft een heel andere gedaante hebben: Is dat niet het geval, dan klopt er iets niet.' Dit berichtte het gemeentelijk jaarverslag over 1962 opgetogen over City Zuid, een nieuw winkelgebied tussen de Molslaan en Nieuwelaan. Getuige deze foto zag Delft er omstreeks 1970 inderdaad anders uit, maar niet zoals bedoeld.

Vanaf midden jaren vijftig van de twintigste eeuw had het gemeentebestuur grootse plannen voor de sanering van de binnenstad. Oude arbeiderswijken moesten tegen de vlakte om ruimte te creëren voor verkeerswegen en kantoren. Het zogenoemde Zuidpoortgebied stond een 'drastische verjongingskuur' te wachten. Een modern winkelcentrum moest de kroon op het werk worden. Begin jaren zestig werden de plannen concreter. Tegelijkertijd doken ook de eerste problemen op. Gedeputeerde Staten ging niet direct akkoord en grootwinkelbedrijven bleven huiverig. Daar kwam bij dat de woningnood groot bleef en de parkeerdruk met het jaar toenam. Het duurde jaren voor deze obstakels overwonnen waren.
Dat de procedures traag gingen, was voor iedereen zichtbaar. Het sloopwerk was immers wél voortvarend ter hand genomen. Delftenaren keken jarenlang tegen een bouwput aan. Ook toen het winkelcentrum in 1976 eindelijk opende, onder de nieuwe naam In de Veste, was nog niet al het braakliggende terrein heringericht. Veel van deze snippers grond veranderden in parkeerplaatsen om de winkeliers tegemoet te komen.

Het Stadsarchief biedt een keur aan bronnen over deze saneringsoperatie. Er zijn nota's en vele gemeentelijke stukken over de plannen en procedures. De gang van zaken is van jaar tot jaar nauwgezet te volgen. Wie wil zíen wat het voor de gewone Delftenaar betekende, kan terecht bij de prachtige fotoserie die Arie Schüller maakte. Hij fotografeerde het saneringsgebied toen er gesloopt werd, toen er gebouwd werd en toen de eerste winkels opgeleverd werden. Een voor velen herkenbaar beelddocument, via de Beeldbank op de studiezaal van het Stadsarchief toegankelijk. Hierop kan iedereen met eigen ogen zien dat Delft inderdaad een heel andere gedaante kreeg in deze jaren…