Lekker met de riksja erop uit  (foto: Corné Sparidaens)
Lekker met de riksja erop uit (foto: Corné Sparidaens) Foto: Corné Sparidaens

Doel Delfland zoekt riksjabestuurders

Algemeen

DELFT - Doel Delfland is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om regelmatig met twee ouderen in een riksja een fietstocht te maken. Dat gebeurt in samenwerking met Pieter van Foreest, in het kader van 'Fietsen Alle Jaren'.

Dit is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen de wind weer door de haren te laten voelen. Samen met een of twee passagiers gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

Denemarken
In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja's binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo'n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Vrijwilligers
Voor 'Fietsen Alle Jaren' in Delft zijn vrijwilligers nodig, mensen die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden er op deze manier op uit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning! Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van 'Fietsen Alle Jaren'.

Heeft u belangstelling, kijk dan op www.fietsenallejaren.nl of neem contact op met Conny Vos: c.vos@ggz-delfland.nl, 06-13710208 of Sascha van Eijk, s.v.eijk@ggz-delfland.nl, 06-51024680.